Magyar gazdaság

IMF-ügy: kőkemény meccsre számíthatnak Orbánék

Több mint féléves huzavona után ma hivatalosan is megkezdődtek a hiteltárgyalások Budapesten a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. Bár már az ide vezető út is nagyon rögös volt, az előttünk álló várhatóan még inkább az lesz. Elemzők egységesen a tárgyalások elhúzódására számítanak, a megegyezés – ha lesz egyáltalán – jövő év elejére is kitolódhat.

Ma délelőtt megkezdődtek az egyeztetések a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében.

Az egyeztetéseken az IMF részéről Thanos Arvanitis, az IMF misszióvezetője és Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője, az Európai Bizottság részéről pedig Barbara Kauffmann az uniós delegáció vezetője vett részt – igaz, a teljes uniós tárgyalóküldöttség csak holnap érkezik majd Budapestre az MTI információi szerint – , a magyar küldöttséget pedig Varga  Mihály  a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter vezeti.

Bár a tárgyalások startja önmagában pozitív hír, elemzők egységes véleménye szerint a neheze még csak most jön. "A kormány őszre várja a megállapodást, mi azonban mostanra kicsit óvatosabbak lettünk, és szerintünk még tovább húzódhat a folyamat" – hívta fel a figyelmet lapunkhoz eljuttatott kommentjében az Equilor. Szerintük további véleménykülönbségek lehetnek a tárgyalófelek között az egykulcsos személyi jövedelemadó, a bankadó, az MNB-re kiterjesztett tranzakciós valamint a 2013-as költségvetés kérdésében.

Nem számítanak gyors megegyezésre a Raiffeisen elemzői sem. Indoklásuk szerint  a magyar kormány úgy gondolja, hogy nem szükséges változtatni a gazdaságpolitikán, miközben a nemzetközi szervezetek ezt máshogy látják.

A bank szerint nem a "török kártyát", hanem a "magyar kártyát" kívánja kijátszani a kormány. Ez azt jelenti, hogy egy megállapodás nélkül záródó "török kártya" helyett a "minél tovább elhúzni a tárgyalásokat" jelszó szerinti "magyar kártya" kerül majd az asztalra. Megállapodás akkor lesz, "ha nagy a baj", például a forint árfolyama jelentősen gyengül.

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője úgy véli, hogy  politikai és nem gazdasági költség/haszon elemzés határozza majd meg a tárgyalások kimenetelét. Ameddig a hitel-megállapodásnak nagyobb a politikai költsége, mint a haszna, addig nem lesz megegyezés, tette hozzá.

A bank tanulmánya az EU által most felvethető további kérdések között említi például a jövő évi magyar költségvetési tervek előzetes egyeztetését, a rögzített energiaárak felszámolását, a privatizációt az energiaszektorban, valamint az ingatlanadó és a vagyonadó bevezetését. Márpedig Varga Mihály korábban világossá tette: a kormány nem enged az ingatlanadó vagy a vagyonadó kérdésében.

Nem mutatkoznak túl optimistának a Commerzbank szakértői sem. Szerintük "külső nyomás hiányában a magyar kormány sokkal magabiztosabb legutóbbi reformjait illetően” – ezzel a kabinet unortodox gazdaságpolitikájára utaltak. Úgy vélik, a felek között ismét növekedhet majd a távolság, a tárgyalások pedig a vártnál tovább tarthatnak.      

A Reuters által idézett Credit Suisse-elemzés szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU-IMF tárgyalódelegáció a pénzügyi tranzakciós adó és a 2013-as költségvetési tervek megváltoztatását kérheti. Szerintük lehetséges, hogy a kormány nem lesz majd hajlandó kompromisszumokra ezeken a területeken, így 20-30 százalék az esély az egyeztetések megszakadására.

Az AP hírügynökség elemzői véleményekre hivatkozva pedig azt állítja, hogy a tárgyalások októberi lezárásánál valószínűbb az a forgatókönyv, miszerint a megegyezés 2013 elejére is kitolódhat.

A kormány mindenesetre tisztában van azzal, hogy kemény megbeszélésekre számíthat. Nem lehetnek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy nemzetközi téren is harcra kell felkészülünk, mondta ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ülésén Orbán Viktor. A miniszterelnök           korábban jelezte azt is, hogy  a kormány nem köt olyan megállapodást, amely ellentétes lenne a magyar nemzetgazdaság, a magyar emberek érdekeivel. A kormányfő úgy véli, nem a talpon maradáshoz, hanem az olcsó finanszírozhatóság érdekében van szükség a megállapodásra.

Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. Az elmúlt hét csütörtökön az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban sajtóértekezleten azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitel-megállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Hozzátette azonban, hogy tudomásul veszik: a magyar kormány a készenléti hitel-megállapodást elővigyázatossági gyanánt fogja kezelni.

Az EU-IMF tárgyalódelegáció július 25-ig tartózkodik majd a magyar fővárosban. A tárgyalások megkezdésének hírére mindenesetre jól reagáltak a piacok: a magyar kötvénypiaci hozamok estek, a forint pedig erősödött az euróval szemben.      

IMF EU hiteltárgyalás
Kapcsolódó cikkek