Magyar gazdaság

Milliókat érő adócsalási adatok - Nyílt harc Németországon belül

Immár nyíltan folyik a harc a német szövetségi kormány és a tartományi kormányzatok között a Svájcba menekített német pénzeket illetően. Berlin tiltakozik a tartományi adatvásárlások ellen, míg a tartományi kormányok nem fogadják el Svájc és Németország között kötendő adó egyezményt.

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter felszólította az SPD kormányzása alatt álló tartományokat, hogy többé ne vásároljanak adócsalók személyi adatait tartalmazó CD-ket, és adják fel szembenállásukat a Svájccal kötött adóegyezménnyel szemben - írja a Handelsblatt.

E nyilatkozatra azt követően került sor, hogy lapjelentés szerint Észak Rajna-Vesztfália kormánya ismételten olyan CD-t vásárolt, amely vélhetően német adócsalók személyi adatai szerepeltek. A hírt a tartományi pénzügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták. Schäuble szerint minden német tartománynak tartania kell magát a felelősségéhez. A német pénzügyminiszter egyébként kételyét fejezte ki az adóadatokat tartalmazó CD-k értéket illetően. Az egyezmény elfogadása meghiúsulhat, ugyanis az SPD és a Zöldek által uralt több német tartomány nem tartja elegendőnek az intézkedéseket és állítja, hogy nem fogja megszavazni a Szövetségi Tanácsban.

A Svájc és Németország között kötendő adóegyezmény alapján a jövőben el kell maradniuk az ilyen CD-vásárlásoknak, ám az egyezmény eddig még nem lépett hatályba. Becslések szerint német magánszemélyek 130-180 milliárd euró körüli összeget helyezhettek el Svájcban adókerülés céljával. A német hatóságok az utóbbi négy évben összesen 5 olyan adathordozót elemeztek, amelyek német állampolgárok külföldi feketeszámláiról tartalmaztak adatokat, az így nyert információk alapján indított eljárások révén az állam több mint 600 millió euró bevételre tett szert.

Az egyezmény szerint a németországi illetőségű magánszemélyek svájci pénzintézeteknél elhelyezett és a német adóhatóság elől eltitkolt eszközeire 21 és 41 százalék közötti adót vetnek ki - az összeg nagyságától és az elhelyezés óta eltelt idő hosszától függően - 10 évre visszamenőleg. Az beszedéséről a svájci pénzügyi igazgatás gondoskodik, amely azután átutalja az összeget Németországnak. Az eljárás anonim, vagyis a pénzüket Svájcba menekítő németek legalizálják a megtakarításukat, és továbbra sem kell felfedni kilétüket.

A svájci törvényhozás elfogadta a két ország pénzügyminisztere által aláírt megállapodást, Németországban viszont a tartományokat képviselő felsőház - Bundesrat - még nem szavazott róla, itt azonban a CDU-CSU vezette német tartományoknak nincs többségük. Az SPD és a Zöldek vezette tartományok pedig eddig nem hajlandók az egyezményt megszavazni.

CD schauble adatvásárlás adat adócsalás
Kapcsolódó cikkek