Magyar gazdaság

Montalto: Meglepetés, hogy az IMF kisebb államot vár Orbántól

Sikernek tekinthető, hogy az IMF–EU-tárgyalások rendben lezajlottak, és hogy az IMF azokat konstruktívnak minősítette, a miniszterelnök beszédei alapján körvonalazódó álláspont azonban árnyékot vethet a folytatásra – véli Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője.

Montalto szerint érdekes, ahogy eltért egymástól Orbán Viktor és Varga Mihály főtárgyaló kommunikációja. Miközben a miniszterelnök sokkal agresszívabb vonalat követett, amikor kijelentette, semmilyen feltételt nem fogad el, amelyről úgy véli, nem áll az ország érdekében, a tárca nélküli miniszter viszont sokkal kompromisszumképesebbnek mutatkozott. Mindez azt is jelezheti, hogy míg Varga Mihály megértette: a megállapodásra szükség van, addig Orbán Viktor – ameddig módjában áll – megpróbálja elkerülni azt.

Montalto meglepetésnek tekinti, hogy pénteki közleményükben a kisebb állam szükségességét a washingtoni szakemberek külön kiemelték. Az állam súlyát két szempontból is csökkenteni kellene: egyrészt az állami kiadások GDP-arányos mértékét, mely jelenleg 53 százalék, másrészt az állami szféra arányát (jelenleg a foglalkoztatottak 29 százaléka dolgozik a költségvetési szférában).

A jelentés legfontosabb passzusa Montalto szerint az, amelyik a fiskális konszolidáció jelentőségét hangsúlyozza, és amelyik szerint a súlypontnak az ad hoc adótételektől az állami kiadások rendszerének korszerűsítése felé kellene elmozdulnia. A Nomura elemzője szerint ez egyértelmű jelzés arra, hogy az IMF számára a strukturális reformok fontosabbak, mint a növekedést visszafogó eszközökkel elért deficitcélok.

Bár a tárgyalások folytatása az IMF közleményében nem szerepel, a hivatalos delegáció Montalto szerint augusztus végén érkezhet meg – bár szerinte a háttérben valószínűleg addig is folytatódnak az egyeztetések. A összegéről egyelőre szintén nem tudunk semmi konkrétumot. Montalto úgy véli: nagyjából 15 milliárd euróról lehet szó, amelynek kétharmadát az EU, egyharmadát az IMF állná.

A nyár uralkodó témája az európai adósságválság lesz, a magyar eszközök megítélését várhatóan a globális kockázati hajlandóság fogja meghatározni, nem pedig az or­szágspecifikus hírek. A megállapodás szeptemberben vagy októberben aláírható, de ehhez a Nomura elemzője szerint piac részéről is erős nyomásra lesz szükség.

IMF Nomura tárgyalás montalto elemző piac
Kapcsolódó cikkek