Magyar gazdaság

Új adó jön - Ki örülhet?

Jövőre a 6 millió forintnál kisebb éves árbevételű evázók választhatnak: maradnak az evánál, vagy az új „tételes” átalányadót választják.

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett „tételes adót” jövőre azok a kisadózók – egyéni vállalkozók, betéti társaságok, közkereseti társaságok – választhatják, akiknek, illetve amelyeknek éves árbevétele nem haladja meg a 6 millió forintot. Az új a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót váltja ki, összege főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forint, mellékállású vállalkozók esetében pedig havi 25 ezer forint.

A tételes adó mellett a jövedéki és az iparűzési adót is meg kell fizetni, továbbá az áfakörbe tartozó vállalkozásoknak az áfát is. Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor jelezte: 6 millió forintra emelik a határt, ameddig a vállalkozások kérhetik, hogy kimaradjanak az áfakörből.

Mikor érdemes egy evázónak váltani?

A kérdés nyilván csak a legfeljebb 6 millió forintos éves (nettó) bevételű evázók számára releváns. Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy jövedéki adót nem kell fizetni. A helyi iparűzési adót az eva és a tételes adó mellett is meg kell fizetni, így ettől a tehertől is eltekintünk.

Az áfát fizető, mellékállásban vállalkozó tételes adózó nettó bevételének 27 százaléka (az áfa) mellett fizet még – bevételtől függetlenül – 25 ezer forintot. A munkaviszony mellett evázó nettó bevételének 47 százalékát – a nettó bevételt 27 százalékkal meghaladó bruttó bevétel 37 százalékát – fizeti.

Ekkor nagyjából 125 ezer forintos havi nettó bevételnél van a határ: itt az evázó és a tételes adózó is körülbelül 58 700 forintot fizet. 125 ezer forint feletti havi nettó bevétel esetén a tételes adó már kedvezőbb, mint az eva.

A 6 millió forintnál kisebb éves árbevételű, főállású evázóknak viszont úgy tűnik, mindenképpen megéri váltani, ekkor ugyanis – áfa alanyi mentesség mellett – biztosítási jogviszonyt kapnak, tb-járulékot pedig nem kell fizetniük. Egy sokat mondó példa: ha az evás vállalkozó havi nettó bevétele 250 ezer forint (bruttó 317 500), akkor egyedül az eva 117 275 forint – mindössze 225 forinttal kevesebb, mint az áfát is fizető tételes adózó összes terhe.

tételes adó eva
Kapcsolódó cikkek