Magyar gazdaság

Újabb adósságcsökkentést kaphat Görögország

A nemzetközi hitelezők képviselőiből álló trojka a Görögország pénzügyi helyzetéről szóló vizsgálódásuk során lesújtó eredményre fog jutni az EU tisztségviselőitől származó értesülések szerint.

Az adósságokat már nem lehet uralni, és elkerülhetetlen a követelésekről való további lemondás - hangoztatták magas rangú EU-képviselők a Reuters brit hírügynökségnek kedden este Brüsszelben. A görög kormány - a saját számításai szerint - idén 7 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

Kedden folytatódott az új görög kormánynak külföldről érkezett bírálat. Így Philipp Rösler német szövetségi gazdasági miniszter csalódottságának adott hangot a (görög) reformokkal kapcsolatban. A Handelsblatt a Görögországgal szemben fennálló követelések további elengedésével kapcsolatban emlékeztet arra, hogy tavasszal a magánhitelezőket már arra kötelezték, hogy elengedjék Athénnal szemben fennálló követeléseik nagy részét.

Jelenleg az euróövezeti államok és az Európai Központi Bank lemondhatna ugyan a követelések további részéről, vagy meghosszabbíthatná a hitelek futamidejét, vagy alacsonyabb kamatokat fogadhatnának el. Ám politikai szinten erre senki sem hajlandó - hangoztatta egy illetékes bennfentes személy, akit a német lap idézett. Hat euróövezeti állam ugyanakkor határozottan ellenez bármilyen könnyítést Görögország részére.

Az ORF osztrák tévé ugyanakkor idézte Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök keddi nyilatkozatát, amelyben bírálattal illetett több európai politikust, amiért mindent megtesznek azért, hogy Görögország kudarcot valljon. "Nemzeti fáradozásaink aláásásáról van szó" - hangoztatta a parlament egyik bizottságában mondott beszédében. "Mindent megteszünk, amire képesek vagyunk, azért, hogy az országunk ismét talpra állhasson, ők pedig mindent megtesznek, ami a hatalmukban áll azért, hogy kudarcot valljunk".

Szamarasz nem tudja, hogy ezt tudatosan vagy ostobaságból teszik. "Csak azt tudom, hogy felelőtlenek" -  hangsúlyozta a görög kormányfő beszédében, amelyet a görög tévé is közvetített. Újólag elmondta, hogy Görögországnak sürgősen befektetésekre és növekedésre van szüksége.

 

Világgazdaság Online-->

Szamarasz államadósság adósság Görögország euró adósságelengedés euróövezet
Kapcsolódó cikkek