Magyar gazdaság

Bevetnék a csodafegyvert az EU-ban

Szükség esetén maximum teljesítményre állítaná az EKB pénznyomdáját Franciaország és Olaszország: az euróövezeti jegybank áttételesen korlátlan mennyiségben adhatna pénzt az eurózóna válságának kezelésére. Németország már most kézzel-lábbal tiltakozik a terv ellen

Első látásra radikálisnak tűnő eszközt vetne be Franciaország és Olaszország a piacok megzabolázására annak láttán, hogy az eddigi válságkezelő lépések többnyire hatástalannak bizonyultak. A Süddeutsche Zeitung által kiszivárogtatott javaslat lényege, hogy a jövőben az Európai Központi Bank (EKB) igény szerinti összegben nyújthatna hiteleket a bajban lévő tagállamok kisegítésére hivatott állandó euróövezeti mentőalapnak (ESM), amely így gyakorlatilag korlátlan tűzerőre tenne szert. Annak érdekében, hogy közvetlenül hozzájuthasson az EKB forrásaihoz, az ESM-t banki jogosultságokkal ruháznák fel.

Az egyelőre még nem működő mentőalap a jegybanktól kapott kölcsönből nagy volumenben vásárolná a bajban lévő tagállamok, például Spanyolország és Olaszország kötvényeit, így a remények szerint lejjebb vihetné a hozamokat, azaz olcsóbbá tenné az adósságfinanszírozást. Az ESM által megvásárolt kötvényeket az EKB elfogadná biztosítékként, és cserébe szükség esetén újabb forrást biztosítana a mentőalapnak.

A német lap úgy tudja, hogy a tervet nem csak Párizsban és Rómában támogatják – talán nem véletlen, hogy a két ország kormányfője épp tegnap találkozott egymással –, hanem az EKB igazgatótanácsában is vannak pártolói. Pozitívan fogadta az elképzelést Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is: „Egy olyan eszközt kell kifejlesztenünk, amely hatékony a spekuláció ellen” – mondta, majd hozzátette: ez nem jelentené azt, hogy a jövőben „korlátok és feltételek nélkül” kaphatnának támogatást a csődközelbe sodródott tagállamok.

Berlin viszont valószínűleg éppen ettől tart, és hevesen ellenzi az olasz francia tervet. A német pénzügyminiszter nem látja szükségét annak, hogy az ESM banki jogosítványokat kapjon, és nem is folytat tárgyalásokat ebben a témában, közölte tegnap a tárca egyik szóvivője. A piacok mindenesetre valószínűleg pozitívan fogadnák, ha az EKB – az inflációs kockázatokat is felvállalva – megnyitná a pénzcsapokat. Ezt jelzi legalábbis, hogy Mario Draghi múlt heti bejelentése után jelentősen enyhült a nyomás a spanyol és az olasz kötvénypiacokon. Az EKB elnöke akkor azt mondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a közösségi valutát – további részletekkel a holnapi kamatdöntő ülés után szolgálhat Draghi piaci remények szerint.

Újabb megszorítások Olaszországban is

Jelentős többséggel nyerte meg tegnap Mario Monti kormánya az újabb megszorítások felgyorsításáról tartott bizalmi szavazást az olasz parlament felsőházában. A már az idei évre vonatkozó négymilliárd euró takarékossági csomag a tavaly decemberben jóváhagyott 10,5 milliárd eurós csomagot egészíti majd ki. A spórolás keretében kevesebb jut majd az egészségügyi rendszerre, fokozatosan csökkentik a közalkalmazottak számát, és két százalékkal növelik a forgalmi adókat – igaz, utóbbi intézkedést a korábbi tervvel ellentétben nem idén októberben, hanem csak 2013 júliusában fogják majd bevezetni.


Draghi ESM EKB mentőalap Olaszország eurózóna
Kapcsolódó cikkek