Magyar gazdaság

Így áll most az eurószkeptikusok és -optimisták nagy meccse

A Frankfurter Allegmeine Zeietung térképet készített, hogy megmutassa, az eurózóna széthullását jósoló elemzők többsége amerikai és elsősorban azért számít a rendszer összeomlására, mert az EU nem veszi át az amerikai gazdasági modellt.

Eurókötvények, erősebb unió és német vezetés – a FAZ elemzése szerint ez biztosítaná az eurózóna túlélését az amerikaiak szemében. Mint hogy azonban az EU eddig nem hajlott a federációs elképzelések megvalósítása felé, az amerikai közgazdászok rendre az EU szétesését jósolják.

Ezt a véleményt képviseli többek között Alan Greenspan, a Fed volt elnöke és Soros György, aki potenciálisan végzetesnek tekinti az eurózóna válságát és azt állítja, a németek nem mérik fel, mekkora felelősséget kell vállalniuk a kríziskezelésben. Ezzel állnak szemben az európai elemzői vélemények, így Pascal Saliné, a francia közgazdász azt állítja; nincs szó az eurózóna válságáról, csak bizonyos államokban van adósságprobléma.

Azt sem szabad elfelejteni – teszi hozzá a lap – hogy bizonyos elemzők, így az amerikai Martin Feldstein pusztán ragaszkodik az eurózóna bevezetésekor kialakított negatív véleményéhez. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy a lap által euróoptimistaként tekintett szakértők jó része politikus, míg az amerikai oldalon egytől egyig közgazdászok állnak. A szintén az optimisták között számon tartott Otmar Issing, az EKB volt vezető közgazdásza a közelmúltban szintén úgy nyilatkozott: feltételezhető, hogy nem minden jelenlegi tag marad az eurózónában.

Soros Feldstein eurózóna greenspan
Kapcsolódó cikkek