Magyar gazdaság

Issing az eurózónáról: Kevesebb tag és nagyobb szigor kellett volna

Otmar Issing, az Európai Központi Bank volt vezető közgazdásza úgy véli, az eurózóna túlélheti a görög kilépést, a legfontosabb, hogy az EKB hitelességét megőrizzék.

"Egyértelmű, hogy kevesebb taggal és szigorúbb szabályokkal kellett volna megalkotnunk az eurózónát" – mondta a CNBC-nek Otmar Issing, az EKB volt vezető munkatársa, aki részt vette az eurózóna létrehozásában. A német közgazdász szerint az a tétel, hogy a zónát egyetlen tagállamnak sem szabad elhagynia, zsarolásra csábítja az érintetteket. A szakértő elismeri, hogy tragikus lenne az eurózóna szétesése, de úgy látja, hogy egy olyan unió megőrzése, amelyben az EKB elveszíti vezető szerepét és csak nőnek az államadósságok, majdnem ugyanilyen rossz forgatókönyv.

Issing szerint az EKB nem játszhatja el egyedüliként az eurózóna megmentőjének szerepét és a közgazdász nem tartja jó ötletnek az eurókötvények bevezetését és a bankuniót sem. A közgazdász kiemelte: el kéne hallgatniuk azoknak, akik Angela Merkelt hibáztatják, azt állítva, hogy a kancellárnak az eurókötvényekkel kapcsolatos kérlelhetetlensége okoz nehézségeket a piacokon. "A politikusok mindig úgy csinálnak, mintha tudnák a megoldást, ami egyenlő a több pénzzel. De a piacok mindig több pénzt akarnak majd, ezért vissza kell fordítani ezt a folyamatot" – mondta a volt német jegybankár, aki hasonlóan szigorú nézeteket vall, mint utódja, a Bundesbankot jelenleg irányító Jens Weidmann.

EKB Otmar Issing eurózóna Görögország
Kapcsolódó cikkek