Magyar gazdaság

"Orbán nyilatkozata úgy is értelmezhető, hogy nem kérünk az IMF-ből"

"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A forint 285,5-ös szintről 288-ig hanyatlott Orbán Viktor bejelentésére. A forint tovább szakadt a bejelentést követően, miután 288-nál könnyedén elesett a 100 napos mozgóátlag. Az euró/forint árfolyam negyed 3 után 289-en áll. A BUX több mint 300 pontot esett Orbán bejelentésére, 18 000 pont közeléből 17 700 alá.

Orbán Viktor minden bizonnyal a Magyar Nemzet értesülésére reagált. A lap csütörtökön azt írta, hogy az IMF fő követelései a nyugdíjak csökkentése; nyugdíjkorhatár-emelés; csökkentése; személyi jövedelemadó-emelés; privatizáció; utazási kedvezmények csökkentése; bürokrácialeépítés; általános, értékalapú ingatlanadó; önkormányzatok kiadásainak csökkentése; bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Ezek a lépések nem érdekei Magyarországnak, "ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem" - mondta Orbán Viktor. A Fidesz-KDNP-frakció sárvári tanácskozásán ezért arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban - közölte a kormányfő, hozzátéve: a sajtóban megjelent lista valós.

Lapunk megkereste az IMF budapesti képviseletét az állítólagos követelésekkel kapcsolatban, egyelőre várjuk a válaszukat.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja a Magyarországnak nyújtandó IMF/EU-hitel feltételeivel kapcsolatos híreket - mondta csütörtökön a testület illetékes szóvivője.

 "A lista nem tükrözi pontosan a megtárgyalt kérdéseket. Más szavakkal: a listán szereplő reformok egy része szóba sem került, más része pedig nem úgy került szóba, ahogy az a sajtóban megjelent" - tudatta az MTI-vel egy neve mellőzését kérő uniós forrás.

A Raiffeisen Bank közgazdászai szerint a listán „hemzsegnek az olyan intézkedések, melyeket a kormányzat nem akar meglépni”. Azt is hozzáteszik, ha a feltételek igazak, akkor „a megegyezés valószínűtlen”.

„Számunkra ez a lista kicsit furcsa, ugyanis az IMF nem szokott ilyen részletes kérést tenni” – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői. Az IMF-et makrogazdasági folyamatok érdeklik, és az elvárt folyamat eléréshez a kormány terjeszt elő intézkedéseket – magyarázzák.

Orbán Viktor tegnap még azt mondta, már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások. Varga Mihály úgy fogalmazott: nem úszható meg az IMF-hitel, és ettől a lehetőségtől nem félni kell, hanem okosan kihasználni.

A menetrend szerint haladnak az egyeztetések az (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel - mondta szerdán a miniszterelnök külföldi hírügynökségek tudósítóinak szerdán Budapesten.

A piac gyorsan levonta a tanulságokat a miniszterelnöki Facebook-üzenetből, az euró azonnal öt forinttal drágult – mondta el a Világgazdaságnak Gondi István, a Raiffeisen vezető devizakereskedője. A szakember úgy véli: bár erős technikai ellenállás egyelőre nem áll az emelkedés útjába, a héten – amennyiben a nagy alapok nem zárják pozícióikat – várhatóan nem emelkedik sokkal 290 fölé a kurzus. Az igazi gondot az jelenti majd, ha az amúgy is negatívba fordult hangulatban a magyar államkötvények hozamai is meredeken fölfelé indulnak – figyelmeztetett Gondi István.

"Nem ért váratlanul Orbán Viktor bejelentse" – mondta lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere. Az elemző hangsúlyozta: már egy éve a tárgyalások húzódását láthatjuk, ami jelzi, hogy nem törekszünk gyors megállapodásra.

"Orbán Viktor nyilatkozata úgy is értelmezhető, hogy nem kérünk az IMF-ből" – vélekedett. Bebesy szerint ugyanakkor nehéz megítélni, hogy a sajtóban kiszivárogtatott anyag mennyiben igaz, nem szokványosak a kérések, túl részletes a lista, valamint a bankoknak szóló pénzjuttatásra vonatkozó feltétel  is nehezen  értelmezhető.

A vezető európai és amerikai tőzsdeindexek óriásit erősödtek délután, egyrészt az EKB kötvényvásárlási programjának bejelentése, másrészt a kedvező amerikai makrogazdasági adatok miatt. Az eufória hatására az euró/forint keresztárfolyam 288-as szint alá került.

Az egyelőre nem világos, hogy ha tegnap a kormány - így értelemszerűen a kormányfő is - már tudta az IMF ma már elfogadhatatlannak tartott feltételeit (hiszen tájékoztatta arról a képviselőket), akkor miért nyilatkozott a miniszterelnök ugyanaznap pozitívan a tárgyalásokról.

Erodálódott a hitelesség

A gazdaságpolitika hitelessége Orbán Viktor mai kijelentéseivel tovább erodálódott, hiszen a piacok bíztak az IMF-megegyezésben, és be is árazták az őszi/év végi megállapodást. A forint volatilitása a következő időszakban tovább növekedhet, ha nem érkeznek megnyugtató jelzések. Mindezek alapján nem lenne meglepő, ha a hitelminősítők a közeli jövőben újra elővennék Magyarország már bóvli adósminősítését a fiókból. Ez azért adhat okot aggodalomra, mert hazánk adósminősítésének margóján mindhárom nagy hitelminősítő ügynökség negatív kilátást tart érvényben.

A gazdaságpolitika hitelességének erodálódása további „muníciót” adott a hitelminősítőknek a már így is recesszióban lévő gazdaság (a második negyedévben 1,2 százalékkal esett a éves alapon), valamint a rohamosan zuhanó beruházások (-5,9 százalék a második negyedében éves alapon) mellett.

Elemzők körében szinte konszenzusos az a vélemény, hogy a kormány csak akkor egyezik meg az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről, ha a piac kikényszeríti azt.

IMF hitel
Kapcsolódó cikkek