Magyar gazdaság

Rogán: az IMF a bérek csökkentését kéri

Rogán Antal szerint még ebben az évben megszületik a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. A politikus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az IMF részéről érkező radikális kiadáscsökkenési kérés komoly dilemmát okoz.

A jövő évi költségvetést az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell – jelentette ki a Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint az év vége előtt megkötik a megállapodást a valutaalappal. A politikus a Magyar Nemzetnek a szerdán kezdődő sárvári kihelyezett frakcióülésről elmondta, az IMF-tárgyalások mellett tájékoztatást várnak Orbán Viktortól arról is, hogy mennyire volt eredményes a kormány devizahitelesek megsegítésére indított intézkedéscsomagja.

Az Equilor elemzői Rogán nyilatkozatából azt emelték ki, hogy elhúzódhatnak a tárgyalások, ha nem csak gazdasági feltételeket támaszt az IMF/EU páros. Hozzátette, hogy az IMF részéről érkező kérés a radikális kiadáscsökkentésre komoly dilemmát okoz.

„Az IMF javaslata egyértelmű: ők radikális kiadáscsökkentést szeretnének, amely a bérek csökkentését és a közszolgáltatások színvonalának csökkenését is jelentené” – fogalmazott Rogán Antal. Véleménye szerint ugyanakkor a kormánynak nem szabad lelépnie arról az útról, amelyre korábban lépett, vagyis a közterhek arányos megosztásának útjáról.

Rogán az E.On megvásárlása kapcsán elmondta, hogy vitákra számítanak, de az ügy Magyarország nemzeti érdeke.

Az Equilor elemzői szerint úgy tűnik, hogy kormányoldalon is megváltozott a korábbi álláspont, és már ősz helyett év végére várják a hitel-megállapodást. A piaci szereplők azonban már régóta nem számítanak a tárgyalások őszi befejeződésére.

„Mivel több olyan pont is lehet, mely a kormány szerint politikai és nem gazdasági feltétel az IMF részéről, így inkább elhúzódó tárgyalásokra számíthatunk” – hangsúlyozzák az elemzők. Az Equilor szerint gyors megállapodás akkor jöhet, ha ismét feszült időszak jön a pénzügyi piacokon, és ha Magyarország finanszírozási problémákkal szembesül.

„Rogán Antal egy ma reggeli lapinterjúban azt mondta, hogy év végéig számít az IMF megállapodásra, de ehhez vélhetően módosítani kell a költségvetést. Ez véleményünk szerint valamennyire ellentmond Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli szavainak, aki szerint komoly vita van a Munkahelyvédelmi Akcióterv forrásainak előteremtéséről például az IMF-fel, de ezt a vitát meg kell nyerni” – írja elemzésében Árokszállási Zoltán, az Erste Bank vezető közgazdásza.

„A következő három napban a Fidesz frakcióülésén a kérdés minden bizonnyal előkerül, és a fentiek fényében kérdéses, hogy mi lesz a kormány álláspontja az ügyben. Ha az Orbán Viktor által korábban elmondottak maradnak érvényben, az tovább ronthatja az IMF-megállapodás tető alá hozásának esélyeit” – vélekedett Árokszállási.

Úgy látja, továbbra is érvényesnek látszik a képlet, hogy amíg nincs nagyon negatív hangulat a magyar piacon, addig a kormány nem igazán igyekszik közelebb kerülni a megállapodáshoz.

IMF tárgyalás megállapodás kiadáscsökkentés elemzés
Kapcsolódó cikkek