Magyar gazdaság

EMU: Mit mondanak a serpák?

Átláthatóságot és demokratikus elszámoltathatóságot szeretnének elérni az Európai Parlament (EP) képviselői a valódi gazdasági és monetáris unió (EMU) létrehozásáról folytatott tárgyalásokon – tudatta közös közleményében kedden Martin Schulz, az EP elnöke, Elmar Brok néppárti, Roberto Gualtieri szocialista és Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő.

Az elnök és – ahogyan a közlemény fogalmaz – a serpák kijelentik, hogy a sikeres EMU előfeltétele a legitimáció és a demokrácia. Szükségesnek tartják, hogy minden ezzel kapcsolatos mechanizmus vagy rendszer felelős legyen az EP-nek, amelynek a politikusok szerint a mostaninál több jogot kell biztosítani gazdasági és monetáris kérdésekben.

„Minden, az eurót érintő döntéshez parlamenti legitimáció szükséges. Mélyen aggasztanak a közelmúlt törekvései, hogy a parlamentet megkerüljék. Akik a parlamentet unalmas időpocsékolásnak tartják, azon veszélyes úton járnak” – jelentette ki az EP német elnöke.

Annak érdekében, hogy a tagállamok gazdaság- és költségvetési politikájának jobb összehangolása demokratikus ellenőrzés mellett történjen, a politikusok kívánatosnak tartják, hogy az EP nagyobb szerepet kapjon az európai szemeszter keretében a bizottság által készített növekedési jelentés és a tagországoknak tett szakpolitikai ajánlások kidolgozásában.

A képviselők úgy látják, hogy az EMU kiteljesítéséhez középtávon elkerülhetetlen az uniós szerződés módosítása, ám felhívják a figyelmet, hogy sok mindent a jelenlegi jogi keretek is lehetővé tesznek.

Végül az EP tárgyalódelegációja közleményében a nemzeti törvényhozások és az Európai Parlament együttműködésének fontosságát hangsúlyozza.

A közlemény szerint az EP, az Európai Bizottság, az Tanácsa, az Európai Központi Bank és az eurózóna országaiból álló Eurogroup küldöttségei csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz, a kidolgozott ütemtervet pedig október közepén tárják az állam- és kormányfők elé, akik várhatóan decemberben fogadják majd el azt.

EMU martin schulz
Kapcsolódó cikkek