Magyar gazdaság

Weimarral hasonlította össze Görögország helyzetét a miniszterelnök

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök drámai szavakkal figyelmeztetett az országa gazdasági és szociális helyzete további romlásának következményeire. A Handelsblattnak adott interjújában Szamarasz a Weimari Köztársaság helyzetével hasonlította össze Görögország jelenlegi állapotát.

"A görög demokrácia talán a legnagyobb kihívása előtt áll" - hangoztatta a görög kormányfő. A görög társadalom összetartását éppúgy veszélyezteti "a növekvő mint ahogy ez Németországban a Weimari Köztársaság vége felé történt". A kormányfő szerint a társadalom egészét veszélyeztetik a szélsőséges baloldaliak populistái és az eddig nem látott szélsőjobboldali, neonáci mozgalmak.

Szamarasz azt állítja,hogy a felmérések szerint a neonáci párt már a harmadik legerősebb politikai erő Görögországban, s a tendencia növekvő. A miniszterelnök szerint, ha a kormánya csődöt mond, káosz vár az országra.

A görög miniszterelnök a továbbiakban kifejtette, országa kész az áldozatokra, miután öt éven belül az életszínvonal harmadával csökkent. Szamarasz szerint a tendencia folytatódik, de már látni a fényt az alagút végén.

Szamarasz arra is rámutatott, hogy a lakosság már elérte a tűrőképessége határát. Több mint minden második fiatal munkanélküli, a szegénység egyre nő. A görög kormányfő dicsérettel illette Angela Merkel szövetségi kancellárt, aki szerinte "megtalálta a megfelelő hangnemet" az ügyben. A miniszterelnök országába hívta a kancellárt, hozzátéve ugyanakkor, hogy Philipp Rösler gazdasági miniszter "nyilvánvalóan nem a legnagyobb szövetségesük".


 

weimari köztársaság szélsőjobboldali Görögország
Kapcsolódó cikkek