Magyar gazdaság

Egyezség nélkül véget ért az EU-csúcs, jövőre folytatják a vitát

Megállapodás nélkül ért véget az EU-csúcs, ami eredetileg az unió következő hétéves költségvetésének összegéről döntött volna.

A csúcstalálkozó hivatalosan csak csütörtök éjszaka kezdődött el, miután az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy a reggel megkezdett, a brüsszeli szakzsargonban „gyóntatásnak” titulált külön-külön egyeztetése a tagországok vezetőivel elhúzódott. Ez nem véletlen, hiszen áthidalhatatlannak tűnik az ellentét a költségvetés nettó befizetői, illetve annak kedvezményezett országai között. Míg előbbiek minél kisebb összeget fizetnének a büdzsébe, addig az utóbbiak a fejlesztési, illetve az agrártámogatások csökkentése ellen küzdenek.

Az ellentétek miatt nap közben több európai vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is azt közölte: elképzelhető, hogy a csúcs most nem hoz eredményt, és majd jövőre térnek vissza a kérdésre.

Az érdemi többoldalú tárgyalások pedig valójában csak délben kezdődtek el, miután a tagországok vezetői visszavonultak és megvizsgálták azt a tervezetet, amit Herman Van Rompuy a „gyónások” után dolgozott ki.

A Magyarország számára elkülönített fejlesztési források nagyságát is érinti Van Rompuy azon javaslata, miszerint a 2008 és 2010 között legalább 1 százalékos gazdasági visszaesést elszenvedő országok esetében az egy-egy tagállamnak juttatható támogatásokat a 2,585 százalékában maximálnák az általános plafonként alkalmazandó 2,35 százalék helyett. Az Európai Bizottság eredetileg 2,5 százalékos általános jellegű plafont javasolt, amely a hazánknak számára rendelkezésre álló kohéziós források közel 30 százalékos csökkentését eredményezné, miután a mostani ciklusban megítélt 25,7 milliárd eurós összeg 18,3 milliárdra apadna. Ezt a több mint hétmilliárd eurós veszteséget Van Rompuy tervezete a BruxInfo számításai szerint is csak kevesebb mint egy milliárd euróval csökkentené, vagyis a magyar kohéziós források továbbra is jelentős mértékben, mintegy 1800 milliárd forinttal csökkennének a jelenlegi hétéves ciklushoz képest.

Világgazdaság Online - T. G.-->

EU-csúcs kohéziós
Kapcsolódó cikkek