Magyar gazdaság

Magyarország akár 30 százalékkal kevesebb EU-forrást kaphat

Elképzelhető, hogy nem születik megállapodás a ma kezdődő, kétnaposra tervezett EU-csúcson a következő hétéves uniós költségvetés összegéről. A Külügyminisztérium illetékes államtitkára előzetesen közölte: az biztos, hogy úgy nem jön haza a magyar delegáció Brüsszelből, hogy az előzetes tervekben szereplő mértékben, azaz 30 százalékkal csökken az ország rendelkezésére álló uniós fejlesztési támogatások összege a jelenlegi hétéves ciklushoz képest.

„Nem tudom megjósolni, hogy melyik repülőgéppel jövünk vissza, az EU-csúcs akár vasárnapig is elhúzódhat” – ezekkel a szavakkal érzékeltette a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára, hogy éles vitákra lehet számítani a ma kezdődő, elvileg kétnaposra tervezett EU-csúcson, amelynek témája az EU következő, 2014-2020 közötti uniós költségvetése.

Győri Enikő egy tegnapi, a tárca által a sajtó képviselői számára szervezett háttérbeszélgetésen elmondta: megjósolhatatlan, hogy létrejön-e az egyezség a hétéves büdzsé összegéről a mostani csúcstalálkozón. Jelentősen eltérnek ugyanis az álláspontok a költségvetés összegének csökkentésért küzdő nettó befizető országok, illetve a minél magasabb fejlesztési támogatásokat követelő tagállamok, az úgynevezett Kohézió Barátai között.

A jelenlegi tervek szerint Magyarország akár 30 százalékkal is kevesebb kohéziós forrást kaphat a 2014-2020 közötti időszakban a jelenlegi hétéves periódusban hazánk számára elkülönített 25,7 milliárd eurós kerethez képest. „Az biztos, hogy úgy nem jövünk haza, hogy 30 százalékkal csökken a kohéziós keretünk” – mondta az államtitkár. Az esetleges magyar vétóra vonatkozó kérdésre azt mondta: „nem azzal a céllal utazunk Brüsszelbe, hogy vétót emeljünk, mindenképpen megállapodást szeretnénk”.

„Meg kell egyezni, nem lenne jó, ha a mostani EU-csúcs döntésképtelenséget sugározna” – mondta. Kiemelte: elvileg nincs végső határidő az egyezségre, azonban ahhoz, hogy elég idő álljon a hétéves büdzsé felhasználási szabályainak megalkotására, illetve azt követően az egyes országokban a fejlesztési tervek kidolgozására, minél hamarabb megállapodást kellene elérni.

Az agrártámogatások összege is csökkenhet

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke ma este mutatja be majd új tervezetét az uniós büdzsével kapcsolatban. Eredeti tervezete az Európai Bizottság, és az EU soros ciprusi elnökségének korábbi javaslataival ellentétben a kohéziós politika mellett a közös agrárpolitika keretét is jelentős mértékben lefaragná a jelenlegi hétéves ciklushoz képest. Eszerint hazánk is kevesebb közvetlen agrár- és vidékfejlesztési támogatást kapna.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

kohéziós EU büdzsé költségvetés
Kapcsolódó cikkek