Magyar gazdaság

Tovább nőtt az eladósodott települések száma

December 28-ig átutalják a pénzintézeteknek az ötezer fő alatti települése mintegy 100 milliárd forintos adósságállományát.

Még az idén rendezik az ötezer fő alatti települések adósságát, amelynek száma növekedett a korábbiakhoz képest – közölte csütörtökön a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Tállai András elmondta, hogy az adósságkonszolidációhoz az idei költségvetésről szóló törvényt hétfőn este módosíthatják a parlamentben. A 2012. szeptember 30-i adatok alapján már 1758 település érintett az adósságátvállalásban, ami több a korábbi bejelentésekhez képest. A kormányfő október 27-én még azt mondta, hogy 1956 település adósságállományát vállalja át a kormányzat 612 milliárd forint értékben. Orbán Viktor ekkor még az ötezer fő alatti települések esetében 1673 önkormányzatot említett meg 97,3 milliárd forint adóssággal. A nagyobb településeknél 514,9 milliárd forintnyi adósságátvállalást jelentett be a miniszterelnök. Az önkormányzatok teljes adósságállománya 1200 milliárd forint. A belügyi tárca december 5-étől december 14-ig konzultációsorozatot tart hat delegációval az érintett településekkel az ország minden megyéjében, összesen 31 településen.

Az önkormányzatoknak a kincstár számára december 17-ig adatszolgáltatást kell nyújtaniuk a pénzügyi helyzetükről a december 12-i állapotuknak megfelelően. A kincstár december 20-ig ezeket az adatokat összesítve a Nemzetgazdasági Minisztériumnak továbbítja. A tárca intézkedik majd arról, hogy december 28-ig a pénzintézetekhez eljussanak a források.

Tállai lapunknak elmondta, hogy a 3200-ból mintegy 1200 olyan önkormányzat van, amely nem érintett az adósságkonszolidációban. Ebből 850 olyan 1000 lélekszám alatti település van, amelynél fel sem merülhetett az eladósodás mértéke. Az érintettek mintegy fele önhikis támogatásban részesült, azaz jelenleg is az államtól kap egyedi támogatást. Az államtitkár közölte, hogy politikai szándék van a jónéhány száz korábban jól gazdálkodó, el nem adósodott települések kompenzálására. A jövőben így két típusú önkormányzat lesz: az adósságkonszolidációban részt vett, illetve az, amelyik nem. Akik nem vettek részt a konszolidációban, egyrészt külön, fejlesztésre vonatkozó pályázatokat szeretnének kiírni, másrészt önrész nélkül vagy csökkentett önrész nélkül tudnak majd pályázni bizonyos, önkormányzatokat érintő fejlesztésekre. Ennek részleteit a jövő évben dolgozzák ki.
„A bankok nem fognak bukni az adósságkonszolidáción, mivel megszűnik kockázatos hitelkihelyezésük” – mondta lapunknak Tállai. A pénzintézetekkel való tárgyalások technikai módon folytatódnak, de az érdemi egyeztetések majd akkor lesznek, ha majd konkrét adatok lesznek az adósságok nagyságáról.

„A bankszektor dolgozik rajta, hogy az önkormányzatok adósságkonszolidációjával kapcsolatban a rá háruló, valamint a kormány által kért adminisztrációs és operációs feladatoknak a szűk határidő ellenére is maximálisan megfeleljen” – nyilatkozta lapunknak a Bankszövetség kommunikációs vezetője. Sütő Ágnes elmondta, hogy „ennek érdekében aktív munka, egyeztetés folyik a Bankszövetség érintett munkacsoportjában”. Korábban egyébként voltak olyan utalások, hogy az adósságkonszolidációban újabb áldozatvállalást várnak el a bankoktól.

Tállai lapunkkal közölte, hogy az ötezer fő feletti települések közül 283 önkormányzatnak fogja átvállalni az adósságát az állam, erre már a következő évben kerül sor. ezeket az önkormányzatokat 40-70 százalékban konszolidálják, az arány mértékét illetően az iparűzési adóbevétel mértéke fog számítani. A mintegy 500 milliárd forintos forrást már a jövő évi költségvetés fogja tartalmazni.

Az államtitkár szerdán jelentette be Debrecenben, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került, úgy nevezett önhikis településeket segítő pályázatokra 1649 önkormányzat 46 milliárd forintos igényt nyújtott be. Ennyi pénz nem lesz, de a jelenlegi 11 milliárdos keretet megemelik. Tállai szerint az önkormányzatok évente 140-150 milliárd forintot fordítanak tőke- és hitelkamat-törlesztésre, ami az a magyar önkormányzati rendszer adóbevételének harmada. Csak a kamatkiadások évente 45 milliárd forintot tesznek ki.

Beborult volna több száz önkormányzat

Januárban 4-500 önkormányzat beborult volna, ha nem történik meg az adósságkonszolidáció – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő szerint az önkormányzatok enélkül már nem tudnak működni, mivel az elmúlt 10 évben 1000-1100 milliárd forintot vontak ki ebből a szektorból. Úgy vélte, hogy a kistelepülések esetében technikailag december 28-áig kifizethető az Miután a bank kiadja az igazolást a kötelezettségekről, az önkormányzatoknak lesz elég idejük ezt eljuttatni az adatokat összevetésre kincstárnak, s ezután kifizethetik a hitelüket. A TÖOSZ elnöke szerint a nem eladósodott önkormányzatok számára járható út a Tállai András által elmondott kompenzáció. Schmidt azt is felvetette, hogy esetleg a működésképtelen települések támogatásából egy nagyobb összeget kaphatnának a települések olyan nem konszolidálható adósságokra, mint mondjuk például a szállítói tartozások kiegyenlítése.

mintegy 100 milliárd forintos adósságállományát.Éber Sándor-->

adósságátvállalás Tállai András önkormányzatok
Kapcsolódó cikkek