Magyar gazdaság

Nem jár mindenkinek görög kedvezmény

Sem Wolfgang Schäuble német, sem Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter nem tartja lehetségesnek, hogy Írország és Portugália Görögországhoz hasonló kedvezményeket kapjon adósságának törlesztésében - közölte a két politikus az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup találkozóját megelőzően, hétfőn.

Schäuble rámutatott, hogy Görögország a kétoldalú, államok közötti szerződés alapján nyújtott hitelekre kapott kamatkedvezményt, Portugália és Írország pedig ilyen hiteleket nem kapott, a két államot uniós mentőalapokból segítették ki.

"Nem javasolnám Portugáliának, hogy ilyesmit fontolgasson, mert egy másik eurózónatag helyében én kerülném, hogy Görögországhoz hasonlítsanak, mivel Görögország egyedi eset" - fogalmazott a német pénzügyminiszter. Szerinte Portugália és Írország is lépésről lépésre halad, hogy visszatérhessen a piaci finanszírozáshoz, és ebből a szempontból "katasztrofális" üzenete lenne annak, ha a két kisegített ország ilyesmit felvetne. Schäuble ugyanakkor nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy ez nem merült fel hivatalosan a két ország részéről.

Nem lát párhuzamot a görög, az ír és a portugál helyzet között a francia pénzügyek irányítója, Pierre Moscovici sem. "Nem ugyanolyan a helyzet, nem hiszem, hogy a Görögországra szabott megoldást más országoknak is le kellene másolniuk. Az Írország és Portugália számára kidolgozott terv folyamatosan valósul meg, azt is számba véve, hogy Dublin és Lisszabon visszatér a piaci finanszírozáshoz, ezt ezek az országok el is tudják érni, így teljesen mások a körülmények" - vélekedett a francia pénzügyminiszter.

Ír kollégája, Michael Noonan viszont úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a Görögországnak segítségként nyújtott intézkedéseket, és ha valami azokból Írország számára is alkalmazható, akkor Dublin megpróbál már jövőre kikerülni a mentőprogramból. Noonan leszögezte, hogy Görögországgal szemben Írországot egyáltalán nem fenyegeti fizetésképtelenség, de a mentőcsomagért cserébe végrehajtott kiigazítások visszavetik az ország növekedését.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Görögországnak további erőfeszítéseket kell tennie. "Nem remélhetik azt, hogy az adósságot elengedjük, és nekik már semmi mást nem kell tenniük. Éppen ellenkezőleg" - jelentette ki az osztrák tárcavezető.

Az Eurogroup tagjai múlt heti, kedd hajnalba nyúló tanácskozásukon Görögország számára kamatkedvezményekről, fizetési haladékról, futamidő-hosszabbításról döntöttek, amely a magánkézben lévő görög visszavásárlásával együtt azt hivatott elősegíteni, hogy a jövőre várhatóan a bruttó hazai termék 190 százaléka körül tetőző görög államadósság 2020-ra a 124 százalékára csökkenjen.

pénzügyi válság Görögország
Kapcsolódó cikkek