Magyar gazdaság

A forint esésével járhat Matolcsy mindegyik tervezett intézkedése

A Nemzetgazdasági Miniszter szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank példája alapján indíthatna gazdaságösztönző lépéseket – írja a Világgazdaság cikke alapján az Equilor.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – akiről az a piaci pletyka, hogy márciustól átveheti Simor András székét a jegybank élén – már december során is többször említette, hogy a kormány és az új vezetésű MNB karöltve (stratégiai szövetségben) élénkítheti majd a magyar gazdaságot. Akkori elmondása szerint 12-14 eszköz is áll a jegybank kezében, mely e célt szolgálhatja.

Szavai alapján konkrétabb várható intézkedésekre is gondolhatunk. Eszerint az MNB indíthat az EKB mintájára sterilizált eszközvásárlási programot, melyre a devizatartalék részbeni értékesítése adhat fedezetet – írják az Equilor közgazdászai a Világgazdaság cikke alapján. Ha az MNB az amerikai mintát követné, akkor nem nyúlna hozzá a devizatartalékhoz, hanem a mérlegfőösszeg, vagyis a pénzkínálat növelésén keresztül vásárolna például államkötvényeket – vélekednek az elemzők.

Az Equilor szerint ezen felül akár agresszívabb kamatcsökkentést is érhetünk a miniszter szavai alapján, hiszen mindkét fejlett országbeli jegybank esetén a nullához rendkívül közel áll az irányadó ráta. Szerintük a fent említett, úgynevezett nem-konvencionális intézkedések mindegyike a forint gyengülésével járhat, hiszen forintkínálat növelést, vagy devizaértékesítést tartalmaz.

Mit tervez Matolcsy az MNB-ben? - Megtudtuk!

Világgazdaság Online-->

MNB intézkedések jegybank
Kapcsolódó cikkek