Magyar gazdaság

Medvegyev: szánalmas az euró állapota

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Handelsblatt német üzleti lapnak nyilatkozva az európai államkötvények vásárlása ellen emelt szót.

Jelenleg nem tervezzük ilyen kötvények vásárlását - hangoztatta Medvegyev. Kiemelte, hogy Kina és Japán után Oroszország rendelkezik a világ harmadik legnagyobb devizatartalékaival, amelyek összege jó 475 milliárd dollár, ebből 42 százalék az euró részesedése. "Ezzel az euró kockázataiban is részesülünk."

Az euró jelenleg szánalmas állapotban van - folytatta Medvegyev, aki aggodalommal személli, hogy "túlságosan sokáig tartanak" a tárgyalások az euróövezet stabilizálását célzó intézkedésekről. Kezdettől fogva bonyolult modellről van szó, amelyben egy erős valuta különböző gazdaságokat hivatott szolgálni, köztük a gyengéket. Ilyesmi a világ történetében még nem fordult elő. "A dél-európai gazdaságoknak ezért vagy meg kell erősödniük, vagy le kellene mondaniuk az euróról" - fejtegette az orosz kormányfő. Medvegyev mindazonáltal bizik az euró túlélésében. "Azon a véleményen vagyunk, hogy az olyan világgazdaság, amely több tartalékvalutára támaszkodik, jobb, mintha csak egy tartalékvaluta van" - mondta Medvegyev a Handelsblattnak.

A továbbiakban jelezte, hogy Oroszország idén privatizálási offenzívát indit. "A mi célunk nem államkapitalizmus, vagy az államon alapuló gazdaság létrehozása" - hangoztatta. Annak ellenére nincsenek államosítási tendenciák Oroszországban, hogy az állami irányítású Rosznyeft átvette a TNK-BP brit-orosz olajkitermelő vegyes vállalatot. A Handelsblattal beszélgetve Medvegyev közölte, hogy rövidesen eladják a Szofkomflot és a második legnagyobb orosz bank, a VTB tulajdonrészeit, valamint más eddig állami tulajdonban lévő cégeket. Nemcsak arról van szó ezzel kapcsolatban, hogy "jó pénzt kapunk értük", hanem arról is: Oroszország meg akarja mutatni, hogy továbbra is a reformokra és a piacgazdaságra tesz.

Az orosz kormányfő szerint Oroszországban pozitiv fejlődés megy végbe.  Nemcsak beszélünk, teszünk is valamit" . Visszautasitotta azt a birálatot, hogy az orosz gazdaság még mindig nem eléggé diverzifikált. "A bevételek kevesebb mint 50 százaléka származik manapság nyersanyagexportból". Pozitivan alakul az orosz belpiac is, ami fontos ösztönzés a további fejlőádésre. Növekedett az  orosz emberek vásárlóereje. Ezenkivül Oroszország növekvő mezőgazdasággal rendelkezik, amely domináns ágazattá alakulhat át.

Oroszország Medvegyev euró Európai Unió
Kapcsolódó cikkek