Magyar gazdaság

Karvalits: sok kritika éri az MNB-t, de az árstabilitás a legfontosabb

A gazdasági válság szokatlan feladatok elé állította a központi bankokat – mondta Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke a Világgazdaság évindító gazdasági konferenciáján.

Rengeteg kritika érte az MNB-t is, hogy nem azokkal a feladatokkal foglalkozik, amelyek a legfontosabbak volnának a magyar gazdaságnak is - mondta.

Nem a törvény szava korlátozza önmagában a jegybank döntéseit, amikor az inflációval foglalkozik elsődlegesen, hanem elvi megalapozottsága van, hogy az árstabilitás a legfontosabb. Az árstabilitás ugyanis nem a gazdag országok luxusa, hanem a növekedés előfeltétele - emelte ki a jegybank alelnöke.

Nem hoz tartós, fenntartható növekedést az a gazdaságpolitia, amely az inflációval oldaná meg a problémákat.

A magyar gazdaságban nyugalmi állapotban 6 százalék körüli az ideális alapkamat – mondta.

A kormányok 2006-07-ben, 2009-ben és 2012-ben is sok olyan fiskális lépést tettek, amelyek az inflációt jelentősen megnövelték.

A monetáris politika korlátai több területen oldódtak 2007 óta – mondta el az MNB-alelnök. Az árfolyamgátat eltörölték, a kormányzati intézkedések csökkentették a lakosság árfolyamkitetts égét, a lakossági megtakarítások nőnek. Ráadásul az árszintemelő kormányzati intézkedések hatásainak kifutásával 2013-ban várhatóan jelentősen mérséklődik az

A középtávú inflációs kilátások azonban kedvezőtlenek. A magyar gazdaság csökkenő beruházás mellett alacsony foglalkoztatást mutat fel, és stagnálás körüli állapotban van. Ezen a monetáris politika egymagában nem tud segíteni, fordulatot kell elérni a beruházások dinamikájában, „ami elképesztően rosszul néz ki”, ehhez viszont szükség van a kormánypolitikára is. Most megvan a veszélye, hogy a rendelkezésre álló tőke elkezd szűkülni.

Nem mindegy, hogy egy nagy zárt vagy egy kis, nyitott gazdaság monetáris poliikájáról beszélünk - mondta azzal kapcsolatban, hogy sokan az olyan nem konvencionális eszközök használatát kérik számon a jegybanktól a növekedés elősegítésére, mint ahogy azt a Fed vagy az EKB teszi. Mindamellett kiemelte: a jegybank az elmúlt években számos egyéb nemkonvencionális eszközt alkalmazott, például a 2008-as állampapír-vásárlási akció a piac működésének helyreállítását célozta. 

Világgazdaság konferencia karvalits ferenc
Kapcsolódó cikkek