A kkv-szektor a válság évei alatt folyamatosan épült le, a vállalkozások számára kihelyezett nagysága 25-28 százalékkal esett, ez pedig tarthatatlan - mondta a KAVOSZ vezére. A mai vállalkozói kör tényleg a határon van, már nem tudok B-terveket kitalálni. A kkv-k pedig nem mernek gondolkodni beruházásokban, túlélő üzemmódban vannak a kis cégek. A bankok nyakáról le kellene venni a rizikókat, mert vagy beárazzák ezeket, vagy nem adnak hitelt - hangsúlyozta.

A kockázat sokkal magasabb lett – véli Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója. A gazdaság beindítása nem a bankok dolga, ám így is vannak jó lehetőségeik. De ha van garancia az exportfinanszírozásra, ha ügyesebben tudják megosztani a kockázatot az állam és a bankok közt, akkor azzal sokat elérhet az állam.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség megbízott elnöke szerint a Széchenyi-kártya jó példa arra, hogy a kereskedelmi bankok is hatékonyan tudják segíteni a kkv-szektor forráshoz jutását. Hatalmas bizalmi válság okozta a hitelpiac megtorpanását, Magyarországon, az EU egészében és az Egyesült Államokban is, de ez a piac csak egy leképeződése az egész gazdaságnak.