Magyar gazdaság

Elemző: A forint drasztikus esése jöhet, ha Matolcsy túl nagyot vág

Ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelöli az MNB elnöki pozíciójára. A korábbi sajtóhírek alapján ő számított a legvalószínűbb jelöltnek, így a személyéből adódó kockázatokat a piacok gyakorlatilag be is árazták.

„A jegybank elnöke is csak egy szavazattal rendelkezik a Monetáris Tanácsban, és a kamatokról, az eszköztár átalakításáról vagy a devizatartalék szintjéről az MT dönt” – írja értékelésében Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza szerint bár az elnök személye fontos a jegybank hitelessége, kommunikációja, presztízse szempontjából, és a monetáris politikai döntésekre is komoly hatása van, de ez a hatás mégis csak korlátozott, amit jól mutat az elmúlt 7 hónap is, amikor az elnök és az alelnökök szavazata ellenében folyt a kamatcsökkentési sorozat.

„A következő hónapokban távozik a két mostani alelnök is, és a törvény lehetőséget ad egy harmadik alelnök, illetve még egy külsős MT-tag kinevezésére is, így összességében egy 3 vagy 5 fős új csapat érkezik az MT-be. A csapat egészét érdemes tehát nézni, és nem egyszerűen csak az elnököt” – hívja fel a figyelmet a közgazdász.

Mit szólnak az elemzők Matolcsyhoz? – Hasonló volt Járai esete

„Nem számítunk arra, hogy Matolcsy György rögtön elnöki ciklusa legelején, még az új alelnökök érkezése előtt drámai változtatásokat vezetne be vagy jelentene be, de arra számítunk, hogy a jövőben szorosabb lesz a koordináció a jegybank és a kormány között, ami a függetlenséggel kapcsolatos kérdéseket a felszínen tartja” – vélekedett Az MKB bank elemzője.

Az MKB Bank várakozása szerint az MNB aktívabb növekedésösztönző monetáris politikába kezd, de ez kezdetben inkább az elfogadottabb eszközöket jelenti majd (pl. egy alacsony kamatú, hosszú lejáratú refinanszírozási bevezetését az angol „funding for lending” program mintájára). „Ezek azonban véleményünk szerint nem hoznak önmagukban érdemi eredményeket (ahogy az angol program is döcög), így komoly kockázatát látjuk annak, hogy a külső konjunktúra felfutásának hiányában a jegybank a kockázatosabb eszközök, a túlzottan alacsony kamatszint irányába mozdul el, ami drasztikus leértékelődést okozhat” – vetítette előre. Ugyanakkor a kamatcsökkentési sorozat várakozásunk szerint megy tovább, és ez önmagában, nem konvencionális lépések hiányában is az árfolyam gyengülése irányába hat – tette hozzá.

Milyen eszközökről beszélt Orbán és Matolcsy? – A hitelesség a tét

„Az új nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály lett, aki a piacok számára ismert, elfogadott személy, és aki nem, vagy kevésbé osztja Matolcsy György váratlan, nem bevett megoldások iránti lelkesedését. Személye tehát alkalmas egy gazdaságpolitikai fordulat eladására, de ezzel együtt ő sem állhat ellen, ha a kormány mégis az eddigi úton kíván tovább menni” – zárta elemzését Kondrát.

unortodox MNB kamat
Kapcsolódó cikkek