Magyar gazdaság

Újabb terv: A svájci jegybank menthetné meg a magyar devizahiteleseket

Forintra váltanák a legalább kilencven napja nem törlesztett adósságokat, majd az összeg egy részét elengednék. Az akcióba beszállna Matolcsy György is a jegybanki devizatartalékkal – írja a Népszabadság.

Újabb mentőcsomagot kaphatnak a devizahitelesek. A Népszabadság információ szerint amint Varga Mihály átveszi a területgazda Nemzetgazdasági Minisztérium vezetését és összeállítja csapatát (elődje, Matolcsy György ugyanis államtitkárainak jó részét magával viszi a jegybankba), vagyis a tárca újra tárgyaló- és működőképes lesz, a bankok ismét leülnek egyeztetni a kormányzattal.

A lap úgy tudja, a legnehezebb helyzetben lévő adósokon segítenének, vagyis azokon, akik már legalább kilencven napja nem tudják törleszteni a hitelüket – a bank ilyenkor már bármikor felmondhatja a szerződést és elárvereztetheti az ingatlant.

Jelenleg mintegy százezer olyan devizahitel van, melyet több mint három hónapja nem törlesztenek. Az adósok egy részén a Nemzeti Eszközkezelőnek kell segítenie, ám ez sokak számára nem jelent megoldást. Egyrészt azért, mert a társaság 2014 végéig „mindössze” 25 ezer ingatlan megvásárlását tervezi (bár az ígéretek szerint ez a szám felülről nyitott, tehát szükség esetén a kormány növeli az erre fordítható keretet), másrészt az eszközkezelő, ha tudna, sem segíthetne mindenkinek.

A kezdetben túl szigorú kritériumokon ugyan már többször is lazítottak, sőt a tervek szerint idén tavasszal még szélesebbre nyitják a vészkijáratot (a felajánlható ingatlanok forgalmi értékét Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millióról 20 millióra, míg az egyéb településeken 10 millióról 15 millió forintra emelné a kabinet), ám ha az eszközkezelő túl sok adóson segít, azt Brüsszel a bankszektor konszolidálásaként, tiltott állami támogatásként értelmezné – írja a lap. Így az a több tízezer devizahiteles, aki nem felel meg a szigorú szociális rászorultsági feltételeknek, vagy ingatlana értéke miatt nem tud részt venni a programban, jelenleg legfeljebb abban bízhat, hogy az árverezési kvóta miatt még egy-két évig nem veszíti el az otthonát.

Értesülésük szerint ezen a több tízezer adóson most a devizahitelek forintosításával próbálna meg segíteni a kormány és a bankok. A pénzintézetek a fennálló tartozást a jelenlegi árfolyamon átváltanák forintra, majd az összeg egy részét elengednék, az ebből származó veszteségüket pedig részben leírhatnák a bankadóból.

Hasonló program volt már tavaly nyáron is: akkor a bankok az negyedét engedték el, és ha az ügyfél legalább egy gyermeket nevelt és megfelelt az egyéb elvárásoknak, kaphatott állami kamattámogatást is új forinthiteléhez, és ezzel a törlesztőrészlete a válság előtti szintre csökkent. Csakhogy a feltételek akkor túl szigorúak voltak, így az arra jogosultak alig 15 százaléka élt a lehetőséggel.

A Svájci Nemzeti Bank segítségével szabadítaná meg az embereket a frankadósságuktól egy kormányzati elképzelés – írta a Magyar Nemzet. Ha hazánk és a Thomas Jordan vezette svájci jegybank meg tud egyezni, akkor a hiteleket forintra, esetleg euróra válthatják az adósok.

„Míg a piac kedélyeit borzolták az újabb devizaadós mentésről szivárgó hírek, addig e terv korántsem lenne olyan rossz a bankszektor számára” – írják az Equilor elemzői. Szerintük az a kérdés, hogy a nem-fizető hitelek mekkora részét kell elengedjék a pénzintézetek.

A 90 napon túli késedelmes hitelek 60-80 százalékára már úgy is céltartalékot képeztek a bankok (az IFRS számviteli szabályoknak megfelelően), így e hitelek jelentős része már veszteségként megjelent a bankoknál – emelik ki az elemzők.

Ha tehát a késedelmes hitelek 60-80 százalékát el is engedi a szektor, akkor az nem csökkenti a profitot, ha pedig még le is írhatják ezt a bankadóból, akkor az eredő hatás pozitív is lehet – jegyzik meg az Equilor elemzői.

Hozzáteszik: ha pedig az MNB beállna hitelleváltások mögé a devizatartalékból, akkor forintpiaci negatív hatása sem lenne, és a devizatartalékok szintjét is csak kisebb mértékben, 2-3 milliárd euróval csökkentené (a 33 milliárd euróról).
 
„Nagy problémát jelenthet azonban, hogy e konstrukció arra ösztönözhetné a hitelesek több mint 80 százalékát kitevő, 90 nap késedelmet nem elérőket is, hogy ne fizessék törlesztéseiket, hiszen számíthatnak arra, hogy a későbbiekben újabb mentőcsomag érkezik” – vetítik előre. Szerintük a terv tehát csak úgy működhet, ha egy múltbeli időpontig késedelembe esőkre vonatkozik, és a kormány hangsúlyozza, hogy további segítségre már nem számíthatnak a devizahitelesek. Ellenkező esetben ugyanis könnyen a visszájára sülhet el a program.

A devizaadósoknak nyújtandó esetleges újabb mentőcsomagról Varga Mihály tegnap azt mondta: a korábbi lépésekkel jelentős részükön tudtak segíteni, ugyanakkor tudják, hogy az árfolyamváltozás még mindig jelentős kört érzékenyen érint, és az euró vagy a svájci frank néhány forintnyi árfolyamváltozása nagyon sokaknak megnehezíti a törlesztést. A bankszövetséggel azon dolgoznak, hogy további lehetőséget kínáljanak számukra is - jelezte.

A forint – több tényező közt a devizahitelesek megmentésével kapcsolatos hírek miatt – meredeken gyengült az elmúlt napokban a vezető devizákkal szemben. Kedden és szerdán megközelítette a 300-as szintet az euró/forint kurzus.

frankhitelesek devizahitel Frank mentőcsomag deviza mentés
Kapcsolódó cikkek