Magyar gazdaság

Deficiteljárás: Az EU már tanulmányozza a fantasztikus magyar adatokat

Az Európai Bizottság tanulmányozza az államháztartási hiányra vonatkozó, napokban közzétett magyar adatokat, és a vizsgálat eredményének fényében dönt majd a túlzottdeficit-eljárásról - válaszolta pénteken újságírói kérdésre Olivier Bailly, a bizottság szóvivője.

Megerősítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal eljuttatta az adatokat az uniós statisztikai hivatalnak, az Eurostatnak, amely most ellenőrizni fogja az információkat, és még ebben a hónapban közzé is teszi az általa hivatalosnak minősített számokat.

"A kormányzati szektor hiánya 2012-ben 566,7 milliárd forint volt, mely a 2,0 százaléka" – közölte a héten a KSH. A kormányzati szektor bevétele 13 147,8 milliárd forintot, kiadása 13 741,2 milliárd forintot tett ki.

"Ha ezt az Eurostat április 22-i végleges jelentése is megerősíti, az valóban jó hír, nemcsak Magyarország számára, hanem nekünk is" - fogalmazott a szóvivő. Egyben jelezte, hogy a bizottság a KSH és az Eurostat adatait is figyelembe veszi majd, amikor elkészíti a májusi, tavaszi prognózisát.

Bailly mindazonáltal azt is világossá tette, hogy a brüsszeli testület azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az idén és jövőre is várhatóan 3 százalék alatt tartható-e a deficit.

Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, az Európai Uniónak kiküldött előrejelzés megerősíti, hogy idén teljesülni fog a kormány által kitűzött 2,7 százalékos hiány.

"Mindez bizonyítja a kormány elkötelezettségét és képességét a hiány tartósan 3 százalék alatt tartásában, így jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a 9 éve tartó túlzott deficit eljárás alól" – zárult a közlemény.

"A tavalyi hiány lényegesen kedvezőbb lett a tervezetthez és a nemzetközi prognózisokhoz képest" – válaszolta a Világgazdaságnak Suppan Gergely . A TakarékBank vezető közgazdásza hozzátette, mivel a prognózisok többnyire technikai kivetítéseken alapulnak, a kedvezőbb tavalyi bázis hatására javulhatnak a költségvetés idei és jövő évi kilátásai is. Szerinte idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt maradhat a hiány.

"A 2013-as hiánycél eléréséhez a 2012-es alacsony deficitszám elvileg kedvezőbb bázist jelenthet, azonban így is látszanak kockázatok mind az idei, mind a jövő évi hiánycél teljesülését illetően – elsősorban a bevételi oldalt övező kockázatoknak köszönhetően (tranzakciós illeték, e-útdíj, fehéredési hatások)" – válaszolta a Világgazdaságnak Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Szakértők szerint az EU vélhetően csak akkor függeszti fel a deficiteljárást Magyarországgal szemben, ha úgy értékeli, hogy fenntarthatóan 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány.

Az újságíró az EU mai sajtótájékoztatóján arra is rákérdezett: elképzelhető-e az, hogy Magyarország a hiány leszorítása dacára nem kerül ki az eljárás alól. A bizottság szóvivője válaszában rámutatott, hogy a hiánycél csak az egyik követelmény az eljárás megszüntetéséhez.

"A nominális cél az értékelés egyik szempontja, ugyanakkor - mint azt már korábban több másik országgal kapcsolatban is hangsúlyoztuk - azt is értékelnünk kell, milyen erőfeszítések történnek a strukturális hiány csökkentése érdekében" - mutatott rá Bailly, aki arra is emlékeztetett, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért valamint az euróért felelős alelnöke a téli prognózis ismertetésekor egyértelművé tette, hogy nyitott a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére, ha azt a megfelelő objektív érvek, valós gazdasági adatok támasztják alá.

"Ez részünkről nem politikai értékelés kérdése, ennek puszta statisztikai adatokon kell alapulnia" - szögezte le Bailly.

eljárás EU deficiteljárás
Kapcsolódó cikkek