Magyar gazdaság

Itt a hét legfontosabb adata: inkább csalódás

Az Egyesült Államok gazdasága a tavaly október-decemberi 0,4 százalék után az idei első negyedévben 2,5 százalékos (évesített) ütemben bővült – jelentette be pénteken a washingtoni kereskedelmi minisztérium.

Az adat – amelyet a következő két hónapban a statisztikusok kétszer is pontosítják majd – elmarad a várakozásoktól: a MarketWatch által megkérdezett szakemberek prognózisainak mediánja 3,2 százalék volt.

A lakossági fogyasztás 2010 vége óta nem látott ütemben, 3,2 százalékkal bővült; igaz, a növekedés nem kis részben az olajár emelkedésének tudható be. A készletek volumene 50,3 milliárd dollárral nőtt (a tavalyi negyedik negyedévben ez az adat mindössze 13,3 milliárd dollár volt). Az építési beruházások közül a lakóépületek kategóriában 12,6 százalékos volt a növekedés, ez zsinórban a harmadik erőteljes bővülés.

A kormányzati kiadások összege 4,1 százalékkal esett vissza, ami részben az év elején automatikusan életbe lépett kiadáscsökkentés következménye; a katonai kiadások volumene
11,5 százalékkal zuhant.

Az amely az előző negyedévben 4,2 százalékkal zsugorodott, január-márciusban 5,4 százalékkal bővült (jórészt az olaj drágulása miatt). Az a 2,8 százalékos negyedik negyedévi mínusz után 2,8 százalékkal nőtt.

USA GDP
Kapcsolódó cikkek