Magyar gazdaság

Megerősítették: Gerhardt váltja Királyt az MNB alelnöki pozíciójában

Gerhardt Ferencet, a monetáris tanács tagját jelöli a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy a - jegybanktörvény előírásainak megfelelően - javaslatot kíván tenni Áder János köztársasági elnöknek Gerhardt Ferencnek a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé történő kinevezésére, 2013. április 22-i hatállyal - közölte Havasi Bertalan.

A miniszterelnök sajtófőnöke hozzátette: levelében Orbán Viktor arra kéri Kövér Lászlót, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a jelöltnek az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős bizottsága általi meghallgatása érdekében.

Az [origo] a bejelentés előtt megtudta, hogy Gerhardt Ferencet javasolja a jegybank alelnökének Orbán Viktor.

A poszt azért üresedik meg, mert a héten, hatéves megbízatásának lejárta előtt három hónappal lemondott az alelnöki pozícióról Király Júlia. A távozó alelnök a Matolcsy-vezette jegybankban eluralkodó, megítélése szerint aggasztó folyamatok miatt mondott le.

Gerhardt 2011 márciusa óta a jegybank legfőbb döntéshozó szervének, a monetáris tanácsnak a tagja, de korábban is dolgozott az MNB-ben, ám csak a bankműködést támogató területeken. 2005 és 2007 között a Magyar Nemzeti Bankban az informatika, a bankműveletek, az intézményi és közbeszerzések és a műszaki szolgáltatások vezetését ellátó igazgató volt.

gerhardt Király Monetáris Tanács MNB
Kapcsolódó cikkek