Magyar gazdaság

Minden tagállamban retteghetnek: Brüsszel lecsap az adócsalókra

Az Európai Unió a 27 tagállam mindegyikét kötelezné az egyéni befektetési jövedelmekről és tőkenyereségekről szóló bizalmas adatok kiszolgáltatására a vagyonos befektetők adóelkerülése elleni erőteljesebb fellépés jegyében - írta a hétfői Financial Times.

Az öt legnagyobb EU-gazdaság - Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország - nemrégiben már egyezségre jutott egy ilyen jellegű információcseréről, ám a szabály kiterjesztése az unió egészére lehetővé tenné olyan kis tagállamok bevonását is, mint Luxemburg vagy Írország, amelyekben a legnagyobb európai befektetési alapok be vannak jegyezve - áll a londoni gazdasági napilap írásában.

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja a Financial Timesnak elmondta: "hónapokon belül" előterjeszti reformjavaslatát, amely a tagállamok adóhatóságait a tőkenyereséggel, az osztalékokkal és a jogdíjakkal kapcsolatos banki adatok automatikus megosztására kötelezné.

Semeta kijelentette: bízik abban, hogy a Franciaországban és Németországban kirobbant legutóbbi adóbotrányok megteremtették a politikai akaratot "azok leleplezésére, akik a titkolózást elősegítő törvények mögé húzódva rejtegetik jövedelmüket".

Az adóügyi biztos szerint a politikai helyzet változása lehetővé teszi, hogy a tagállamok által kezdetben vártnál sokkal gyorsabban megvalósuljon a teljes körű automatikus adatcsere. Hozzátette: stábja "keményen dolgozik" a javaslat "ütemes előkészítésén".

FT szabályok adóelkerülés Brüsszel adócsalás
Kapcsolódó cikkek