Magyar gazdaság

Egyedi kormánydöntések: érdemes sietni

Július végéig mindenképpen javasolt benyújtani igényüket azoknak a cégeknek, amelyek az EKD-támogatási konstrukció jelenlegi szabályai szerint szeretnének még vissza nem térítendő állami támogatást kapni leendő beruházásaik finanszírozására. Jövő év elejétől ugyanis új uniós, illetve hazai szabályozás lép életbe.

Már csak mintegy másfél hónapjuk maradt azoknak a cégeknek, amelyek még a jelenlegi szabályok szerint szeretnének egyedi kormánydöntéssel (EKD) megítélhető beruházási célú vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutni. A jelenlegi szabályok 2013 végéig érvényesek, miután a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakkal párhuzamosan új uniós előírások vonatkoznak majd a hazai állami támogatási rendszerre is.

Végső Andrea, a PwC Magyarország támogatási csoportjának vezetője lapunknak elmondta: a beruházást tervező cégeknek július végéig mindenképpen javasolt benyújtani támogatási igényüket, miután annak elbírálása és a támogatás odaítélése 4–6 hónapot is igénybe vehet. A szakértő kiemelte: jelenleg is tart a következő hétéves ciklus regionális állami támogatásaira vonatkozó uniós jogszabály előkészítése, ami alapján majd a 2014-től érvényes új hazai szabályozást ki lehet alakítani.

Elképzelhető, hogy 2014 első pár hónapjában nem is adhatnak be majd igénylést a cégek, miután az uniós egyeztetés esetleges csúszása miatt tolódhat a hazai jogszabály megalkotása is. Így az a cég, amely a következő hetekben nem ad be igénylést, elképzelhető, hogy jó ideig nem tud majd ilyen támogatást igényelni. Ez azért lehet fontos szempont, mert az uniós forrásokból finanszírozott gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) technológiafejlesztésre, illetve foglalkoztatásbővítésre adható kerete a jelenlegi hétéves költségvetési ciklus végéhez közeledve már februárban kimerült.

Az EKD-támogatást legalább 10 millió euró értékű kapacitásbővítő vagy zöldmezős beruházáshoz lehet folyósítani. Az EKD-támogatási konstrukciót szabályozó, jelenleg hatályos 2012. évi kormányrendelet szerint a 10 és 25 millió euró értékű fejlesztéseknél csak akkor nyújtható egyedi beruházási támogatás, ha a projekt nem finanszírozható uniós forrásból. Ezt a szempontot azonban a jelenlegi helyzetben, amikor a GOP hasonló célú kerete kimerült, a gyakorlatban nem lehet figyelembe venni, így a 25 millió eurónál kisebb értékű fejlesztések előzetes vizsgálatára sincs szükség.

Azzal kapcsolatban, hogy miként változhat az EKD-támogatási konstrukciót szabályozó uniós jogszabály, Végső Andrea kiemelte: a jelenleg elérhető uniós tervezetek elképzelései szerint a közép-magyarországi régióban regionális támogatást, például EKD-támogatást nem lehet majd alkalmazni a nagyvállalatok beruházásai esetében, számukra egyéb, például kutatás-fejlesztési vagy képzési támogatások lesznek elérhetőek. A szakértő azonban leszögezte: ez még csak egyeztetésre bocsátott tervezet, ami lehet, hogy módosul a szabályozás végső kialakításánál. A központi régió EKD-támogatási rendszerben történő támogatásának esetleges megszűntését az magyarázhatja, hogy az egy főre jutó tekintetében a Budapestet és Pest megyét magába foglaló régió már az uniós átlag 107 százalékát éri el. A szintén fejlett régiónak számító Pozsonyban és Prágában már jelenleg sem adható regionális állami támogatás. A jelenlegi szabályok szerint Budapesten maximum 10, Pest megyében pedig a beruházás elszámolható költségeinek legfeljebb 30 százaléka finanszírozható regionális támogatással (például EKD-támogatás, fejlesztési adókedvezmény).

Az EKD-támogatási konstrukció értelmében a beruházni kívánó cégeknek a költségvetésből egyedi kormánydöntés alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető többek között feldolgozóipari, kutatás-fejlesztési beruházásokra, valamint szolgáltató központok létesítésére, bővítésére. Cserébe az adott cégnek meghatározott létszámú munkahelybővítésre, és -megtartásra kell vállalást tennie, amit a nagyvállalatoknak öt éven át kell tartaniuk.

Szijjártó: 12 kérelem jelenleg elbírálás alatt

Idén még számos egyedi kormánydöntés várható különböző cégek beruházásai kapcsán – közölte lapunk érdeklődésére Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: a kormányhoz benyújtott, de még el nem bírált támogatási kérelmek száma 12.

Ezek összességében 666 millió euró értékű beruházást jelentenek, amelyek közel ötezer új munkahely létrehozását célozzák, amihez a kormány várhatóan 6–8 milliárd forint állami támogatást ad majd. Továbbá 8–10 olyan beruházási tervről is tud a kormányzat, ahol a közeljövőben benyújthatják a támogatási kérelmet. Ezen projektek mindegyike, függetlenül attól, hogy milyen fázisban vannak, hazánkban már letelepedett cégek bővítési beruházásait jelentik. Konkrét cégneveket nem közölhetett az államtitkár, azonban annyit elárult, hogy a beruházást tervezők között több autóipari beszállító is megtalálható.

Ezek összességében 666 millió euró értékű beruházást jelentenek, amelyek közel ötezer új munkahely létrehozását célozzák, amihez a kormány várhatóan 6–8 milliárd forint állami támogatást ad majd. Továbbá 8–10 olyan beruházási tervről is tud a kormányzat, ahol a közeljövőben benyújthatják a támogatási kérelmet. Ezen projektek mindegyike, függetlenül attól, hogy milyen fázisban vannak, hazánkban már letelepedett cégek bővítési beruházásait jelentik. Konkrét cégneveket nem közölhetett az államtitkár, azonban annyit elárult, hogy a beruházást tervezők között több autóipari beszállító is megtalálható. -->

támogatás EKD
Kapcsolódó cikkek