Magyar gazdaság

A puccs közelebb viheti Egyiptomot azt IMF-hez

Egyhavi csúcsra emelkedett az egyiptomi tőzsdei irányadó index tegnap közvetlenül a kereskedés megkezdése után, vagyis a befektetők kedvezően fogadták, hogy a hadsereg a milliós tüntetéseknek engedve szerda este megbuktatta az ország első szabadon választott államfőjét, Mohammed Morszit.

A katonai vezetés az ország élére átmeneti államfőként az alkotmánybíróság eddigi elnökét, Adli Manszúrt nevezte ki. Továbbá egy szakértői kormány is feláll az előrehozott elnök-, illetve parlamenti választásokig.

A tőzsdeindex 6,4 százalékos emelkedését az okozta, hogy a piac szerint a szakértői kormány várhatóan hozzálát az államháztartási hiány csökkentéséhez szükséges intézkedések bevezetéséhez, amit a megbuktatott iszlamista államfő egyéves kormányzása alatt csak halogatott.

Emellett a piac azt várja, hogy az átmeneti kormánynak sikerül nyélbe ütnie az IMF-fel a 4,8 milliárdos hitelmegállapodást, ami stabilizálhatja az egyiptomi font dollárral szembeni árfolyamát. A megbuktatott államfő kormányzata ugyanis azért nem tudott megegyezni az IMF-fel, mert nem kívánta a washingtoni szervezet feltételeit teljesíteni. Az IMF ugyanis a költségvetési hiány csökkentését és az élelmiszer-szubvenciók leépítését követeli Kairótól.

Az olajpiacon is viszonylagos megnyugvást hozott a katonai hatalomátvétel, miután így minimálisra csökkent annak az esélye, hogy veszélybe kerül a stratégiai fontosságú Szuezi-csatorna zavartalan működése. Szerdán még 14 havi csúcsra emelkedve átlépte a 100 dolláros határt az amerikai WTI típusú olajfajta hordónkénti ára a piaci bizonytalanság hatására, tegnap azonban már stagnált az árfolyam.
Barack Obama amerikai elnök a kairói események értékelésekor tartózkodott attól, hogy puccsnak nevezze az elnök eltávolítását. Ennek azért van jelentősége, mert ha Washington ezt állítaná, akkor le kéne állítania az évi 1,5 milliárd dolláros segély folyósítását.

katonai beavatkozás puccs IMF hatalomátvétel tüntetés Egyiptom
Kapcsolódó cikkek