Magyar gazdaság

Viharos őszre számíthatnak az euróövezet válságmenedzserei

Az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei hétfőn Brüsszelben újabb tanácskozásra ülnek össze a Görögországnak nyújtandó újabb pénzügyi segélyről. Várhatóan ezen döntenek további 8,1 milliárd euró összegű folyósításáról.

A Handelsblatt hétfői száma szerint az összeg egy részére azért van szükség, hogy kiváltsanak kötvényeket 2,2 milliárd euró összegben. Ezek összegének visszafizetése ugyanis augusztusban lesz esedékes. Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris politikáért felelős biztosa azt nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy jó úton vannak a megegyezés felé.

A német üzleti lap idézte Ioannis Stournaras görög pénzügyminisztert, aki derűlátóan nyilatkozott arról, hogy hétfő estére létrejön a megegyezés az euróövezeten belül. Ám mivel a hitelt nyújtókat képviselő trojka vizsgálati jelentése csak az utolsó percben áll rendelkezésre, brüsszeli diplomaták nem számolnak gyors határozatokkal. Lehetséges, hogy döntés csak későbbi időpontban történik, például egy telefonkonferencia során. Azzal is számolni lehet, hogy a segélyeket több részletben fizetik ki.

Ugyanakkor a Die Welt német lap hétfői számában arról írt, hogy az euróövezet újabb erőpróba előtt áll. Eddig ugyanis több mint 200 milliárd eurót fizetett ki a leggyengébb tagországoknak. Mára azonban a lap szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Portugáliának, Görögországnak és Ciprusnak további pénzekre van szüksége. Noha bizonyos gondok elhalványultak - például Coelho portugál miniszterelnöknek sikerült elhárítania a kormányválságot és a hitelezők képviselői Görögországban haladást tapasztaltak a reformok megvalósításában mégis, a nyomasztó problémák miatt az euróövezet válságmenedzsereinek viharos ősszel kell számolniuk - írja a Die Welt.

görög euró euróövezet adósságválság válság
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek