Magyar gazdaság

Berlin felett a kémközpont

Különleges kémközpont működik a berlini amerikai követség tetején – ezzel a hírrel lett még forróbb ügy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának amerikai lehallgatása

SCS, azaz Speciális Gyűjtőszolgálat – a Spiegel német hírmagazin szerint így nevezik azokat a szupertechnikával felszerelt kémközpontokat, ahonnan az NSA, azaz Nemzetbiztonsági Ügynökség a CIA-vel együttműködve a mobiltelefonok és e-mailek megfigyelését végzi. Angela Merkel mobiljának megfigyelését történetesen a berlini amerikai nagykövetség tetejéről végezték.

A Spiegel szerkesztői két nemzetközi hírű szakembernek mutatták meg a Berlin belvárosában, a Bundestag, a kancellári hivatal és a külügyminisztérium közvetlen közelében működő amerikai objektumot.

Mindketten ismerős építési megoldásokat, álcafalakat fedeztek fel, amelyek általában antennákat és hozzájuk kapcsolódó berendezéseket rejtenek, illetve olyan különleges ablakokat láttak, amelyeken keresztül lehallgatás folytatható. A szakemberek szerint ismert megoldás, hogy ilyen központokból állnak rá mobiltelefonok adótornyaira, W-lan hálózatokra és műholdas kommunikációs rendszerekre. Ami a mobiltelefoniát illeti, a rendszer képes a beszélgetések lehallgatására, sms-ek olvasására és a használó helyének pontos meghatározására.

A Spiegel szerint világszerte 80 ilyen gyűjtőpont létezik, közöttük 19 Európában, például Prágában, Madridban, Párizsban Rómában és Genfben. Franciaországban a múlt héten derült ki, hogy az amerikaiak egy hónap alatt 70 millió adatot rögzítettek mobilbeszélgetésekből, tegnap pedig az vált világossá, hogy Spanyolországban egy hónap alatt 60 milliónyi adatot tároltak mobilkommunikációból. A BBC amerikai forrásokból úgy tudja, a beszélgetést nem rögzítik, viszont a hívó és a hívott fél számát, a beszélgetés hosszát, idejét, dátumát és helyét igen. E-mailek esetében a küldőt és a fogadót, a levél méretét és esetenként a tárgyát rögzítették.

A Spiegel aktív részese volt a Merkel ügy kirobbanásának, hiszen a kancellári hivatal a szerkesztőségtől kapta meg azokat a dokumentumokat, amelyekből világossá vált Merkel megfigyelése. A szerkesztőség korában hozzájutott Edward Snowden amerikai számítógép-specialista kilopott dokumentumaihoz, ennek alapján tett fel kérdéseket a kancelláriának. Merkel hivatala azonnal magyarázatot kért az Egyesült Államok kormányától, de erre a mai napig nem kapott kimerítő választ. Németországban mindenesetre dühöt és megrökönyödést váltott ki az amerikaiak működése. Ezen a héten amerikai delegáció utazik Washingtonba, hogy az úgynevezett No-Spy egyezményről, azaz egyfajta meg nem támadási kémszerződésről tárgyaljon. Az elemzők szerint hosszú időre fagyossá válhatnak a német-amerikai kapcsolatok.

Angela Merkel a múlt héten személyesen is felhívta Barack Obamát, magyarázatot követelve. Obama a hírek szerint azt mondta, hogy nem tudott az állítólag tizenegy éve folytatott megfigyelésről, amelyet a Spiegel szerint még George W. Bush idején kezdtek el.

Folytatják a tárgyalást a kereskedelemről

A német kormány szerint a megfigyelési botrány ellenére folytatni kell a tárgyalásokat az és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról. Ez továbbra is német érdek – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő. Angela Merkel kancellár nem támogatja a tárgyalások felfüggesztését, de a banki adatok cseréjéről szóló Swift-egyezmény felfüggesztésével kapcsolatban nyitottabb – mondta a szóvivő.


Kapcsolódó cikkek