Magyar gazdaság

Kevés amerikai talált munkát, ezért örülnek a piacok

Az Egyesült Államok gazdasága 148 000 új munkahelyet teremtett szeptemberben, ami jelentősen alulmúlja az elemzői várakozásokat. Közgazdászok arra számítottak, hogy több mint 180 ezerrel bővülhet a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottság. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor 7,2 százalékra csökkent – jelentette a Munkaügyi Minisztérium.

Augusztusban még 7,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta, vagyis kissé csökkent a mutató. A ráta csökkentése ugyanakkor nem az alapvető munkaerő-piaci folyamatok javulását mutatja, hiszen a foglalkoztatottak száma lassan bővül.

Az adatokat azért csak most publikálták, mert az Egyesült Államokban korábban részlegesen leállt a kormányzati szektor, miután a demokraták és a republikánusok sokáig nem tudtak megállapodni az adósságplafon emeléséről.

A munkaügyi tárca ugyanakkor 193 ezerre javította az augusztusi új munkahelyek számát, míg az előző becslés 169 ezret mutatott. A revízió szerint júliusban viszont csak 89 ezer új munkahelyet teremtett az USA gazdasága, miközben korábban 104 ezret becsültek. A júliusi adat 2012 közepe óta a leggyengébb teljesítmény.

Az euró 2011 novembere óta nem látott szintre erősödött a dollárral szemben – nagyrészt az amerikai fizetőeszköz esésének következtében –, miközben a világ vezető tőzsdeindexek tovább emelkedtek. Az USA-ban új csúcsra is erősödhetnek a tőzsdék.

Az euró 1,37-es szintig emelkedett a dollár ellenében, ami 0,3 százalékos erősödésnek felel meg.

A munkanélküliségi adat erősítette azt a várakozást, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve idén nem csökkenti a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját.

A Fed a részleges kormányzati leállás miatt is fenntarthatja a pénznyomtatás keretösszegét, hiszen ez negatív hatással lehetett a gazdaság kilábalására.

Az amerikai államkötvények hozamszintje süllyedni kezdett, ami szintén arra utal, hogy a piacok szerint a Fed csak 2014-ben kezdi meg a pénznyomtatás csökkentését. Többen úgy látják, hogy nem is Ben Bernanke fogja megkezdeni az eszközvásárlás visszafogását – akinek január végén lejár a mandátuma –, hanem az új elnök, Janet Yellen.

Elemzők arról spekulálnak, hogy a kormányzati részleges leállás és a gyengébb munkaerő-piaci adatok együttesen arra késztethetik a Fedet, hogy csak jövő tavasszal kezdje el visszafogni az eszközvásárlást. Ezt a várakozást az is fokozza, hogy egyelőre nem sokat tudni a kormányzati leállás gazdaságra gyakorolt hatásairól.

munkanélküliség pénznyomtatás USA Fed
Kapcsolódó cikkek