Magyar gazdaság

Mire figyeljen a jövő héten?

A hét elején a világ két legnagyobb gazdaságából érkezhetnek fontos hírek és számok, de gyorsjelentésekben és magyar makroadatokban sem lesz hiány.

A legfontosabb hírek Washingtonból érkezhetnek, ahol a két párt vezetői és Obama elnök tárgyalnak az adósságplafon megemeléséről, miután a jelenleg hatályos szintet október 17-én, csütörtökön elérheti a világ legnagyobb gazdasága. Az elemzők szerint a megegyezésre, amelynek tétje nem kisebb, mint az állam fizetésképtelenségének elhárítása, csak a legutolsó pillanatban kerül majd sor. (Bár a tárgyalások a hét végén is folynak.)

Kínában helyi idő szerint még vasárnap közzéteszik a legfrissebb inflációs adatokat, ezek a hétfői kereskedést befolyásolhatják. A fogyasztói árak átlagos emelkedésének üteme az augusztusi 2,6 százalékról szeptemberre az elemzői konszenzus szerint 2,7 százalékra emelkedett.

A világ legnagyobb gazdaságából szombaton már érkezett egy hidegzuhany: az volumene, amely augusztusban 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, szeptemberben 0,4 százalékkal csökkent – alaposan rácáfolva a 6 százalékos bővülést valószínűsítő elemzőkre.

Az USA-ban magasabb fokozatba kapcsol a gyorsjelentési szezon, a pénzügyi és a tech szektor jeles képviselői terítik ki kártyáikat. A Citigroup, az Intel és a Yahoo! kedden, a Bank of America, az eBay és az IBM szerdán, a Google és a Goldman Sachs csütörtökön, a Morgan Stanley pénteken teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit.

Az Eurostat honlapján hétfő délelőtt 11-kor jelennek meg az augusztusi iparitermelés-adatok. Az eurózónában júliusban 2,1 százalékos volt az éves visszaesés, augusztusra a konszenzus mínusz 2,4 százalék.

A KSH kedden a részletes augusztusi ipari adatokat teszi közzé. Az október 8-án már megjelent előzetes becslés szerint kiigazítás nélkül 1,4 százalékkal visszaesett, a munkanaphatást figyelembe véve azonban 0,9 százalékkal nőtt a volumen 2012 augusztusához képest.

Szerdán a hazai építőipar augusztusi bizonyítványát ismerjük meg. Júliusban – az előző két hónap két számjegyű növekedése után – „mindössze” 1,9 százalékkal bővült a termelés.

Pénteken statisztikai hivatalunk elárulja, mennyit keresett a (teljes munkaidőben foglalkoztatott) átlag magyar augusztusban. Júliusban a nemzetgazdasági bruttó átlagbér 229 698 forint volt, a közalkalmazottakat nem számítva pedig 238 125 forint; az előbbi 2,1 százalékkal, az utóbbi 2,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

shutdown Eurostat kínai infláció keresetek kínai export ipari termelés
Kapcsolódó cikkek