Magyar gazdaság

Transzferár-kiigazítás: nem alakult ki egyértelmű gyakorlat

A számviteli törvény évközi változása alapján a kapcsolt vállalkozásoknak 2013. június 30-tól lehetőségük nyílik arra, hogy az egymás közötti szerződéseikben lehetővé tett, egy meghatározott időszak alatt, a normál üzleti tevékenység keretében értékesített, beszerzett eszközökre, szolgáltatásokra vonatkozó utólagos ellenérték-korrekciót könyvviteli elszámolásaikban az eredeti ügyleti ellenérték módosításaként szerepeltessék – mondta el Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Ezzel a lépéssel elkerülhetik a társasági adóalap-módosítást. Az ellenérték-korrekciókat eszközbeszerzés esetében az eszköz bekerülési értékének részeként, szolgáltatás-igénybevétel esetében az elszámolt költség, ráfordítás módosításaként, értékesítés esetén az értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolni az utólagos módosításról kiállított számviteli bizonylat alapján.

A hatálybalépés óta eltelt 3 hónap alatt nem alakult ki egyértelmű gyakorlat az új szabálynak a transzferár kiigazítás komplex (számvitelt és valamennyi adónemet lefedő) kezelésébe illeszkedéséről. A gyakorlat néhány esetben már a korábbi időszakra is azt mutatta, hogy a cégek a fenti rendelkezéseknek megfelelően könyvelték a pénzügyileg rendezett, de szabályos számlával nem módosított transzferár-különbözetet, ez kockázatot jelenthet, hiszen a törvény korábbi szövegéből ez a rendezés nem volt egyértelműen kiolvasható.

A képet színesíti, hogy ezen elszámolásokat a könyvvizsgálók több esetben elfogadták az ügylet tartalmi megítélését előtérbe helyezve a formailag esetlegesen nem teljesen megfelelő számlákkal szemben. Az előzőek következtében a cégeknek érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a törvény hatályba lépését megelőző időszakra elszámolt transzferár-kiigazításra, csakúgy, mint a szerződéses feltételek megfelelő meglétére és az egyes adózási kérdések (társasági áfa, iparűzési adó, vám) megnyugtató megválaszolására.

Deloitte Veszprémi István transzferár
Kapcsolódó cikkek