Magyar gazdaság

December 11-én jönnek az első EU-pályázatok

Harminc százalékkal nő az EU kutatás-fejlesztésre és innovációra előirányzott támogatási kerete - jelentette be Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára. Az első pályázati kiírások már december közepén megtörténnek.

Már december 11-én meghirdetik az kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati felhívásait 2014-re és 2015-re – jelentette be Wolfgang Burtscher, az Európai Bizottság főigazgató-helyettese azon a konferencián, amelyen a Horizont 2020 keretprogram lehetőségeit mutatták be az érdeklődőknek Budapesten.

Az új felhívások a Horizont 2020 mindhárom – tudományos kiválóság, ipar vezető szerepe és társadalmi kihívások – pillérére kiterjednek majd. Bár számszerűen most még nem tudta megmondani az EU illetékese, hogy mennyi pályázatot tesznek közzé decemberben, lapunk kérdésére emlékeztetett arra, hogy a most lezáruló 2007-13-as keretprogramnál (FP7) száznál több felhívást hirdettek meg az induláskor.

Wolfgang Burtscher egyúttal megerősítette azt a korábbi ígéretüket, hogy Brüsszel mindenképpen egyszerűsíteni kívánja a pályázatok kezelésével és a nyertes projektek finanszírozásával kapcsolatos uniós eljárásokat. Az is jó hír a pályázni szándékozóknak, hogy a kiírások két évre – 2014-re és 2015-re – szólnak majd, tehát bőven lesz idő a projektötletek alapos átgondolására és kidolgozására.

A következő hét évben a Magyarország rendelkezésére álló 7300 milliárd forintos uniós keret csaknem 10 százaléka szolgálja majd kutatás-fejlesztést és innovációt, s ebből 500 milliárd forint vissza nem térítendő és 200 milliárd forint visszatérítendő forrás lesz. Ezt közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a tanácskozáson. Szólt arról, hogy a kormány többféle módon támogatja a hazai felkészülést a Horizont 2020 lehetőségeinek hatékony hasznosítására.

Utalt a Runway Budapest 2.0.2.0 startup programra, amelynek célja az, hogy a magyar főváros egy évtizeden belül Kelet-Közép-Európa startup központjává váljon. Hasonlóan fontos az is, mondta, hogy az Európai Bizottság nyolcezer euró bónuszt szavazott meg azoknak a magyar kutatóknak, akik részt vesznek az EU által kiírt pályázatokon.

Az államtitkár külön kiemelte, hogy 30 százalékkal - a jelenlegi időszak 50 milliárd eurójáról 70 milliárd euróra – nő az EU kutatás-fejlesztésre és innovációra előirányzott kerete, miközben a közösség teljes költségvetése 4 csökken. Ez szerinte azt mutatja, hogy „az EU az innovációban látja a kitörési pontot” a gazdasági válságból.

A Horizont 2020-ra való hazai felkészülés motorja a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) lesz. Korányi László, a hivatal megbízott elnöke előadásában részletesen szólt arról, hogy minden országjáró akciójuk, rendezvényük célja a következő időszakban a Horizont 2020-ban való magyar részvétel növelése lesz. Számíthatnak segítségükre a majdani pályázók, érdemes tehát bejelentkezniük a nemzeti kontaktpont-hálózatba, ugyanakkor más formában – például a pályázatértékelők számának növelésével – is szeretnék fokozni a magyar részvételt az uniós keretprogramban.

k+f Wolfgang Burtscher horizon 2020 EU Cséfalvay Zoltán
Kapcsolódó cikkek