Magyar gazdaság

Matolcsy: Az állam és a piacok között egy be nem jelentett polgárháború folyt

Hitel és növekedés - ez volt a címe Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének előadásának. A jegybankelnök szerint példaértékű közös siker volt a Növekedési Hitelprogram. Az egyik szövetségese ennek a 2010 közepe óta végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat volt, amely monetáris politikai fordulatot is lehetővé tett. Ennek köszönhető az is, hogy az MNB az idén veszteség helyett nulla közeli eredményt ér majd el.

A kétharmados felhatalmazással élő Országgyűlés volt Matolcsy szerint a legfontosabb szövetségese a programnak, de az a bankok és a vállalakozások nélkül sem működhetett volna. A példátlan siker e szövetségnek köszönhető. Ilyen magas hitelállományt megmozgató program a GDP-hez mérten három hónap alatt máshol még sosem jött létre.

A monetáris politikai fordulatot az tette lehetővé, hogy Magyarország egy unortodox, nem megszorításokra építő gazdaságpolitikát választott. Az unió 28 államából 19 belebukott az ortodox, megszorító gazdaságpolitikába. Strukturális reformokra van szükség Matolcsy szerint, amelyek viszont pénzbe kerülnek. Ezt a hagyományos kormányok megszorításokkal kezelik, de ez megdönti a politikai stabilitást, ami a reformok megvalósítását nehézzé teszi. Magyarország viszont a tehermegosztásra építő, a megszorításokat kizáró gazdaságpolitikát választott, így képes volt végigvinni a strukturális reformokat.

Mindannyian emlékszünk arra, hogy Magyarország kormányai mindig beleütköztek az egyensúly és növekedés dilemmájába - mondta Matolcsy, aki szerint most először fordul elő, hogy növekedés és egyensúly is van, a strukturális reformok termőre fordultak. Matolcsy szerint a növekedés fenntartható, egy teljes körű adóreformra is építhetünk.

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy csökkentettük az államadósságot, és azon belül a devizakitettséget. A nem hagyományos válságkezelés fenntartható 3 százalék alatti államháztartási hiányt hozott, az inflációs pálya is egyensúlyi pályát mutat, a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg is szufficites.

Az eredmények mögött Matolcsy szerint sok tényező húzódik meg, ebből kiemelkedik az adóreform. Ezen belül a kisvállalatok számára csökkentették a társasági adót, és az egykulcsos mellett is kiállt a jegybankelnök, aki szerint ez igazságos, és nélkülözhetetlen volt a lakossági fogyasztás növekedéséhez, valamint a lakossági állampapír-vásárlások fokozódásához. Enélkül Matolcsy szerint nem lenne növekedési hitelprogram.

Matolcsy azt is kiemelte: lát még lehetőséget az alapkamat csökkentésére, és folytatni fogják a növekedési hitelprogramot is. "Ha a gazdaságpolitika és a monetáris politika eredményeit nézzük, nem is értjük a kritikát" - mondta a jegybankelnök. 2008 után ugyanis a jegybankok többsége unortodox eszközökhöz nyúlt, ezért nem érti, miért támadták a kormányt, amiért maga is egy nem hagyományos útra tért. Igaz, Magyarországon először a kormány nyúlt unortodox eszközökhöz, a jegybank csak később tett így, más országokban fordított a sorrend.

Az állam és a piacok között egy be nem jelentett polgárháború folyt - mondta Matolcsy. Ennek lassan vége van. A 2014 végéig tartó növekedési hitelprogramban arra számít az elnök, hogy érett szakaszba lép a program, kicsit lassul majd az ütem, mivel már nem csak az asztalfiókban készen lévő projektekhez hívják majd le a hitelt, de a növekedés folytatódni fog. A verseny is erősödni fog a bankok között, a kicsik és közepesek piacot nyernek majd a nagyoktól. A 2014-20 közötti uniós források lehívásához is segítséget nyújthat majd a program Matolcsy szerint.

Matocsy megemlítette: banki stressztesztek is lesznek, az EKB-nál az MNB ezt szigorúbban végzi majd el, mert a devizahitelek problémát okoznak.

unortodox alapkamat moentáris politika fordulat MNB hitelprogram kamat
Kapcsolódó cikkek