Magyar gazdaság

Lengyelország mielőbb csatlakozni akar az euróövezethez

Lengyelország fel akarja gyorsítani az euró bevezetését az Ukrajnában kialakult eseményekre tekintettel. Ez Rradoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jelentette ki a lengyel parlament alsóházában tartott éves beszédében, amelyben az ország külpolitikáját  ismertette. "Az ukrajnai események arra kell hogy késztessenek bennünket, hogy a lehető leghamarabb integrálódjunk az euróövezethez".

Az európai közös valuta bevezetéséről szóló lengyel döntés nem csupán gazdasági és pénzügyi, hanem politikai jelentőségű is lesz - hangsúlyozta Sikorski. Az euróövezet azon az elven alapul, hogy "egy mindenkiért, mindenki egyért "  hangsúlyozta, "mert az egyik állammal szembeni súlyos fenyegetések automatikusan valamennyi tagállamot érintő változásokat is tartalmaznak".

Az Itar-TASZSZ szerint a lengyel kormány a 2015-ben tartandó parlamenti és elnökválasztások után vitatja meg az euró bevezetését. Ha Lengyelország teljesíti a csatlakozás minden előírását és pozitív döntést hoz, akkor 2018-ban csatlakozhat az euróövezethez.

euroövezet
Kapcsolódó cikkek