BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A túlképzés a szakképzettek eltűnéséhez vezethet

váltás A magyar munkaadók körében végzett Manpower-felmérés szerint hazánkban a globális átlagnál jóval nehezebb megfelelő munkaerőt találni: Magyarországon a munkaadók 45 százaléka, míg világszerte 36 százaléka panaszkodott szakemberhiányra. A felmérés szerint a szakmunkás munkakört tudják a legnehezebben betölteni a munkaadók. Egyre több gazdasági szegmensben jelenik meg a munkaerőhiány. „Napjainkra Székesfehérváron eljutottunk odáig, hogy kijelenthetjük: gyakorlatilag nincs munkanélküliség. Vannak olyan szegmensek, olyan munkavállalói csoportok, akik munkaadói szempontból nem preferáltak. Az ő elhelyezkedésük továbbra is nehézkes, de a műszakban végzendő fizikai munkát vállaló emberek elfogytak. Nincsenek már olyan rétegek, akiket aktivizálni lehet, ha új jelentkező érkezik friss belépő a munkaerőpiacra vagy a jelenlegi munkahelyével nem elégedett és váltani szeretne. Ez azonban nem pótolja a meglévő munkaerőhiányt, mindössze a fluktuációt növeli” – fogalmazott a helyzettel kapcsolatban Ottó Csaba, a Man at Work Kft. ügyvezetője.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég ügyvezetője úgy véli: a válság a munkaerőpiacon köddé vált. Az észak-dunántúli termelő cégek, tapasztalataik szerint fejlesztenek, építenek, beruháznak. Azzal is szembesülnek, hogy eddig 8-12 főből tudták kiválasztani a számukra legmegfelelőbb munkaerőt, most azonban az adott (piacképes) munkavállalónak van 2-3 választási lehetősége, hogy elhelyezkedjen. – És nem informatikusról van szó, hanem betanított munkásokról – mondta Ottó Csaba.

A szakember szerint a probléma oka évek óta a túlképzés, amelyet jól mutat egy egyszerű összehasonlítás is: míg egy képzettséghez nem feltétlenül kötött ügyfélszolgálati pozícióra napi 130-150 pályázat érkezik, addig szintén képzettséghez nem kötött gyári munka esetében jó, ha tizedannyi jelentkezés fut be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.