Magyar gazdaság

Recesszióba kerülhet-e újra az euroövezet?

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem kell tartani attól, hogy az euróövezet ismét recesszióba süllyed. Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor az euróövezet nem jár messze az újabb recessziótól, és a rendkívül gyenge növekedési és inflációs környezetben csak idő kérdése, hogy az eurójegybank (EKB) mikor kényszerül a teljes körű mennyiségi enyhítés elkezdésére.

José Manuel Barroso a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: nem hiszi, hogy a valutaunióban visszatérne a A hamarosan leköszönő bizottsági elnök szerint az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD előrejelzései egyaránt a korábban vártnál gyengébb kilábalási ütemet valószínűsítenek az euróövezetben, recessziót azonban nem. Az euróövezet gazdasága növekedni fog, óvakodni kell azonban az elbizakodottságtól, és szigorúbb reformintézkedésekkel kell javítani a gazdasági hatékonyságot - tette hozzá Barroso.


    Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai azonban azt állapították meg új, felülvizsgált előrejelzésükben, hogy az euróövezet "veszélyesen közel jár" a recesszióhoz.
    A ház az általa eddig várt 1,1 százalékról 0,7 százalékra rontotta az idei év egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzését, elsősorban a három legnagyobb eurógazdaság, Németország, Franciaország és Olaszország gyenge teljesítménye miatt.
    A CEBR prognózisa szerint az olasz hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 0,1 százalékkal csökken - vagyis Olaszország az év egészét recesszióban tölti -, és Németországban is alig 1 százalékos várható az idén.
    A cég szerint ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy a német gazdaság - amely az euróövezeti GDP-értéknek több mint a negyedét adja - az év közben technikai recesszióba kerül. A német a második negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal csökkent, és az előremutató mérőszámok alapján a harmadik negyedévben még rosszabbra fordulhatott a helyzet - áll a CEBR elemzésében.
    Az EKB teljes körű mennyiségi enyhítési ciklusának elkezdését eddig éppen a Bundesbank - a német jegybank - ellenezte a leghangosabban. Ám ha a német gazdaság teljesítménye valóban a CEBR által valószínűsített mértékben gyengül, akkor ez az ellenállás várhatóan enyhülni fog, és ez előkészítheti a terepet az EKB számára a szuverén kötvények vásárlásának megkezdésére az év vége felé - jósolták a CEBR londoni elemzői.
    Ugyanerre a következtetésre jutottak a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is.
    A ház elemzői felülvizsgált új prognózisukban 0,1, illetve 0,2 százalékponttal 0,7, illetve 1,1 százalékra csökkentették a 2014-re és 2015-re szóló euróövezeti növekedési előrejelzésüket. A cég szerint mindez azt is jelenti, hogy az idén mindössze 0,5 százalékos és jövőre is csak 0,9 százalékos éves átlagos várható a valutaunióban.
    A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői szerint ebben a növekedési és inflációs környezetben elkerülhetetlen lesz, hogy az euróövezeti jegybank jövőre teljes körű mennyiségi enyhítési programba kezdjen.
    A recessziós kockázatokról a ház közgazdászai úgy vélekedtek, hogy a gyenge növekedési lendületű időszakokra általában jellemző a volatilis teljesítmény, és így nem zárhatók ki negatív növekedési adatok egy olyan gazdaság esetében, amely összességében zéróhoz közeli ütemben növekszik.

Barroso euroövezet recesszió elemző
Kapcsolódó cikkek