Magyar gazdaság

Egyszerűbb lesz a közbeszerzés

„Változásokat tervezünk a közbeszerzési szabályozásban” – jelentette ki Kovács László, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a Világgazdaság konferenciáján. Ennek az az oka, hogy az unióban új közbeszerzési irányelveket fogadtak el, amelyeket 2018 áprilisáig kell átültetni a tagállamoknak a nemzeti jogba. A cél Magyarországon az, hogy minél hamarabb ültessük át a szabályokat, mert ezek rugalmasabb eljárásrendet tesznek lehetővé.

Tudnánk nagyon egyszerű szabályokat alkotni, de nem tehetjük meg, mert akkor „elővesz bennünket” az unió, és kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk – mondta Kovács, aki szerint ezért nem tudnak eleget tenni sokszor azoknak a piacról érkező jogos elvárásoknak, amelyek egyszerűsítést kérnek.

A közbeszerzési törvény kicsit hosszabb lesz, mint a mostani hatályos, részben azért is, mert van egy új irányelv a koncessziókra vonatkozóan, így megnövekedett a terjedelem is.

„Eleget szeretnénk tenni a rugalmasság elvének. Akinek bevált a korábbi szigorú eljárásrend, az alkalmazhatja, de lesz egyszerűbb módszer is az ajánlatok értékelésére” – hangsúlyozta a főosztályvezető. Szerinte a vállalkozások bekapcsolódását, ajánlattételét segítheti az egyszerűsíts. Ez azt jelenti, hogy nem kell majd a jövőben mindenféle igazolásokat, nyilatkozatokat benyújtani. Csak a legjobb ajánlatot tevőknek kell majd bekérni az igazolásokat – akik közül vélhetően kikerülnek a nyertes –, hogy ténylegesen rendelkeznek-e a referenciákkal, szakemberekkel, amelyek szükségesek. Hozzátette, próbálnak rövidíteni a közbeszerzési eljárásra vonatkozó határidőket.

Kovács László kiemelte, hogy a vállalkozói szférából sok olyan jelzés érkezett, amely szerint a közbeszerzési eljárások azért problémásak, mert maguk az eljárások nincsenek megfelelően előkészítve. Ezrét az új törvényben nagyon komoly szabályrendszer készül arra vonatkozóan, hogy az ajánlatkérőnek milyen elveknek kell megfelelni.

Vannak cégek, amelyek mindent bevállalnak, hogy egy-egy eljárást megnyerjenek, ilyenkor kerülnek elő a szerződésmódosítások, amelyek audit kockázatot okoznak az kapcsán. A tervek szerint egy külön szervezet fogja ellenőrizni a szerződésmódosításokat.

Arra a felvetésre, hogy a magyar közbeszerzéseket sokszor külföldi vállaltok nyerik, úgy reagált, hogy próbálják a magyar kkv-kat segíteni, de a közbeszerzési törvény nem a legalkalmasabb erre. Az Európai Bizottság ezt a törvényt folyamatosan nézi. Kiemelte, hogy a bizottság kifogásolta, hogy a kkv-kat helyezték előnybe, amit „ki is kellett vennünk a törvényből, amikor kötelezettségszegési eljárást lebegtettek”.

közbeszerzés Kovács László
Kapcsolódó cikkek