Magyar gazdaság

Megöli a művirágosokat a termékdíj

Költségvetési hatása minimális, viszont gyakorlatilag megszünteti a magyar művirág ágazatot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Pedig temetői szokásainkban – elsősorban vidéken – fontos szerepe van a műkoszorúknak. A gyártók, kereskedők arra is hajlandóak lennének, hogy megszervezzék a temetői szelektív hulladékgyűjtést, csak csökkenjen a teher.

Egy negyven kilós, általában szállodák, vendéglátóhelyek által vásárolt műfenyő ára a január elseje óta fizetendő, kilónként 1900 forintos, a művirágokra kivetett termékdíjjal 60-ról közel 150 ezer forintra emelkedik. Volt olyan gyártó, aki beküldött a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy selyemvirágokkal díszített koszorút, és kiderült: az új teher arra nem, csak a díszítetlen műanyag koszorúra vonatkozik. A vállalkozó viszont azóta nem készít díszítetlen koszorúkat, mert egy eredetileg 1600 forintba kerülő darab az új adóval éppen a duplájába kerülne, és ezt egyetlen virágboltos sem fizeti ki.

A szabályozás több pontja nem egyértelmű. Nem tudjuk például, hogy egy műnövényt a cseréppel együtt kell-e mérnünk vagy csupán a műanyag részei számítanak. Ha előbbi, akkor ezek az áruk súlyuk miatt eladhatatlanok lesznek. Ráadásul a művirágpiac forgalma Magyarországon összesen néhány milliárd forint, a tízmilliárdot biztosan nem éri el, azaz a termékdíj legfeljebb pár 100 millió forintot hozhat a költségvetésnek, a beszedése, a hatósági ellenőrzések viszont ennél többe fognak kerülni – véli Barna Ferenc, a dekorációs termékek nagyipari importjával foglalkozó Decoration and Design ügyvezetője.

A cégnél egyelőre nem emeltek árat a termékdíj miatt, de elsődleges forgalomba hozóként január óta folyamatosan fizetik azt, és csak az integrált vállalatirányítási rendszerüknek köszönhető, hogy az adminisztráció nagyobb nehézségek nélkül menedzselhető. Barna Ferenc számításai szerint a prémium művirágok ára a tavalyihoz viszonyítva 18 százalékkal, egy átlagos minőségű művirágé 50 százalékkal nőtt, a legolcsóbb kategóriába tartozó termékeké pedig akár meg is duplázódhat.

Ezeket a terheket fokozatosan kénytelenek leszünk áthárítani a vevőinkre – tette hozzá Barna Ferenc, aki szerint a kevés műanyagot tartalmazó minőségi selyemvirág forgalmát az nem befolyásolta, az olcsóbb, zömében műanyagból készülő termékek piacára viszont súlyos csapást mérhet a termékdíj. A válság kezdete óta egyébként is jó néhány áldozata volt az iparágnak, és 2013-ig folyamatosan csökkent a bevétel, először tavaly volt érezhető némi növekedés.

Ugyanígy látja Simon Éva, a Flóra Hungária gazdasági ügyvezetője. A több mint 500 tagot tömörítő szigetszentmiklósi vállalkozás Kelet-Európa legnagyobb nagybani virágpiaca. A termékdíj gyakorlatilag megszünteti majd a magyar művirág ágazatot. „Az új adóval egy kiskoszorú – tagjaink számításai szerint – bruttó 190 helyett 585 forintba kerül. A gyártók nem azt vitatják, hogy a környezetszennyező termékek után adót kelljen fizetni, hanem annak mértékét” – mondta lapunknak Simon Éva. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – a közhiedelemmel ellentétben a műnövények kizárólag újrahasznosított műanyagból készülnek, olyan színező anyagokkal, amiket a gyógyszergyártásban és az élelmiszeriparban is használnak.

Főként vidéken az alacsony jövedelemmel rendelkezők képtelenek hozzátartozóik sírjára évente többször élő virágot venni, ráadásul az nem is elég tartós. Éppen ezért a Flóra Hungária tagjai azt szeretnék elérni, hogy a termékdíj mértéke csökkenjen. Cserébe arra is hajlandóak lennének, hogy a temető fenntartókkal együttműködve megszervezzék a sírkertekben a műanyag hulladék visszagyűjtését.

Érthetetlen, hogy miért a művirágokat sújtották ilyen mértékű termékdíjjal. Ezek a termékek mindössze a hazai műanyaggyártás 3-4 százalékát teszik ki. Aki viszont ezzel foglalkozik, jellemzően nem tudja átállítani másra a gyártósorát – tette hozzá Simon Éva. Szerinte egyelőre csak a művirágosok tudják, mekkora gondot okoz a termékdíj, a vásárlók többsége először Halottak Napja előtt szembesül majd az égbe szökő árakkal, vagy azzal, hogy egyáltalán nem is tud műanyag koszorút vásárolni.

Piaci szereplők szerint a termékdíjjal az is a baj, hogy aki Európai uniós tagállamból importál műnövényt, könnyedén kikerülheti az adófizetést, míg az, aki például Ázsiából hozza be a termékeket, a vámkötelezettség miatt mindenképpen fizetni kényszerül, hiszen az áru országba lépésének nyoma van. Ráadásul azoknak, akik nagyobb tételben vásárolnak, a hazai partnerek helyett érdemes lesz Szlovákia vagy éppen Románia felé venni az irányt, ahol az alacsonyabb áfa és termékdíj miatt lényegesen olcsóbban jutnak hozzá a műnövényekhez.

művirág termékdíj FOJTÓADÓ
Kapcsolódó cikkek