Magyar gazdaság

Világszerte a dolgozók több mint felének nincs szerződése

Egyre bizonytalanabb a dolgozók helyzete a világban – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). A genfi központú szervezet éves jelentésében kiemelte: a munkavállalók negyedének van stabil helyzete a munkaerőpiacon, a többieknek vagy egyáltalán nincs szerződése, vagy csak határozott idejű van, és egyre több az önfoglalkoztató és a családi vállalkozásban dolgozó is. Az összes munkavállaló 60 százalékának semmiféle szerződése sincs, de a szerződéssel foglalkoztatottak közül is csak 42 százaléknak van határozatlan időre szóló papírja. A világ különböző részei között nagy az eltérés: amíg Kelet-Közép-Európában tízből nyolcan dolgoznak alkalmazottként, Dél-Ázsiában ez a szám mindössze kettő.

A fejlett világban ugyanakkor – a 2008-ban kezdődött válság egyik következményeként – egyre többen csak részmunkaidőben vagy más atipikus formában találnak állást. Az ILO szerint az egyes kormányoknak kellene többet tenniük azért, hogy ők is megfelelő jövedelmi és szociális biztonságot élvezzenek. Ez azért is fontos, mert amíg a határozatlan időre szerződő dolgozók közel 80 százaléka fizet nyugdíj-hozzájárulást, az ideiglenes szerződések esetében 16 százalékuk.

Az ILO számításai szerint globálisan a foglalkoztatás növekedése 2011 óta évi 1,4 százalék körül van, az EU-ban pedig mindössze 0,1 százalékos. Korábban a szervezet rámutatott: a cégek annak ellenére nem bővítik munkavállalóik körét, hogy a válság után ismét jóval magasabb a profitjuk, ám ezt tartalékolják, beruházási tevékenységüket is visszafogják.
A globális munkahelyhiány becslések szerint 1,218 ezer milliárd dollárnyi bérveszteséget jelent. Ez az évi teljes output körülbelül 1,2 százalékának felel meg, és a teljes fogyasztás körülbelül 2 százalékának. A foglalkoztatási szakadék szűkítése 3,7 ezer milliárd dollárt tenne hozzá a globális GDP-hez – állapította meg az ILO.

ILO dolgozók
Kapcsolódó cikkek