Magyar gazdaság

Az agrárkamara elnöke szerint a közmunkások visszaélnek az idénymunkával

Az agrárkamara elnöke szerint több közfoglalkoztatott is visszaél az idénymunkával; a kamarához sok jelzés érkezett arról, hogy a közfoglalkoztatott csak akkor vállalja a gazdáknál az idénymunkát, ha megtarthatja státuszát a közmunkaprogramban, valamint felveheti a közmunkabért is - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatottak kizárólag akkor végezhetnek idénymunkát, ha 90 napra fizetés nélküli szabadságra mennek.

Az elnök beszámolt arról is, hogy - a jelentős kézimunka igény miatt - a gazdák kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek és rákényszerülhetnek arra, hogy ne a munkát végző személyt jelentsék be a hatóságoknál. Amennyiben ellenőrzés során, vagy baleset miatt kiderül a visszaélés, mindkét érintettet terheli a felelősség - hívta fel a figyelmet.

Rámutatott, hogy az idénymunkával havi szinten ugyan 20-30 ezer forinttal többet lehet keresni, mint közfoglalkoztatottként, de az időjárás kockázatot jelent, mivel esőben munka hiányában juttatást sem kapnak.

Győrffy Balázs a migrációval kapcsolatban elmondta, hogy a déli területeken élő gazdálkodók termőterületeit az illegális bevándorlók letapossák, és mindennapos a zöldségek és gyümölcsök dézsmálása is. Megjegyezte, hogy a kamara biztosító szervezete ebben az esetben nem tud kártérítést nyújtani a gazdáknak.

közmunkás idénymunka
Kapcsolódó cikkek