Magyar gazdaság

Nobel-díjas közgazdász: végzetes hiba volt az eurózóna

Mára bebizonyosodott, hogy az eurózóna létrehozása végzetes hiba volt, de Görögország számára még mindig jobb bent maradni ebben a rossz rendszerben, mint kilépni belőle - írta Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a New York Timesban megjelent véleménycikkében, amelyet Portfólió szemlézett.

Az eurózóna létrehozása végzetes hiba volt, Európa nem alkalmas a hatékony valutaövezet működtetésére - írja Krugman. Ugyanakkor a rossz eurózóna elhagyása még mindig olyan nehéz és ijesztő gondolat, ami egyetlen bajba jutott tagállam fejében sem fordult meg eddig.

A mostani helyzetben Görögországban azonban úgy tűnik, hogy nincs visszaút - véli a közgazdász a New York Timesban megjelent cikkében. A Portfolio szerint kiemelte: a népszavazáson a görögök nemet fognak mondani a további megszorításokra, akkor pedig a kormánynak fel kell készülnie az eurózóna elhagyására.

Hozzátette: az utolsó ajánlat elfogadása Alekszisz Ciprasz miniszterelnök politikai megsemmisülésével lett volna egyenlő, ezért nem tudott a kormány igent mondani.

Krugman szerint a görög emberek nemmel fognak szavazni a hitelezők ajánlatára vasárnap, mégpedig három okból: egyrészt mindenki tudja, hogy a még keményebb megszorítások nem vezetnek eredményre, Görögország ma rosszabb állapotban van, mint öt éve; másodszor a Grexittel kapcsolatos félelmek miatti káosz már megtörtént; harmadrészt pedig a csomag elfogadása végleges beavatkozás lenne Görögország függetlenségébe.

A közgazdász szerint ideje véget vetni a jelenlegi modellnek, ellenkező esetben Görögország sosem fog kitörni a megszorítások és a végtelen gazdasági visszaesés csapdájából.

görög válság Krugman Nobel-díj
Kapcsolódó cikkek