Váratlanul 4,9 ponttal esett a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke júliusban az előző hónaphoz képest. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) mutatószáma így éppen a bővülést a visszaeséstől elválasztó 50 pontra csökkent, ami gyakorlatilag a feldolgozóipar stagnálását jelzi.

A havi adat arra utalhat, hogy az ipari termelés sem alakult túl jól a hónapban. Májusban még naptárhatástól megtisztítva 6 százalék felett növekedett az ipar. Igaz, a magyar BMI értéke sokszor nagy ingadozásokat mutat, ami az ipari termelés alakulásában kevésbé vehető észre.
Az MLBKT 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetőjét kérdezte meg, akiknek a válaszai alapján a BMI részindexeinek többsége csökkent júniushoz képest. A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont felett maradt, ami a létszám növekedésére utal, de a termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, és hathavi bővülés után a termelt mennyiség visszaesését jelzi. Az elmúlt húsz évben egyszer sem volt alacsonyabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősen csökkent az MLBKT szerint, a szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest. A vásárolt készletek két hónap bővülés után szűkültek. A beszerzési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez viszonyítva, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani szám alulmúlja az elmúlt három év átlagát. A beszerzési árak indexe szintén romlott, de továbbra is növekedést jelez a válaszadók szerint.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, és hathavi bővülés után először jelzi az mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex is visszaesett az előző hónaphoz viszonyítva, és 50 pont alá került, ami a kivitel zsugorodására utal. Legnagyobb exportpiacunk, Németország feldolgozóipara azonban jól teljesít. A német BMI 51,8 ponton állt júliusban, ami jobb, mint az előzetesen közölt 51,5 pont. Mindez támogathatja a magyar exportot is.