Magyar gazdaság

Módosítják a költségvetést

A kormány a migrációs hullámra hivatkozva módosítja a költségvetést. Legalább 60 milliárd forint többletkiadást okoznak a menekültek idén, de ezt fedezik a többletbevételek. Ugyanakkor az uniós pénzáram elzárása emeli a pénzforgalmi hiányt – ezt azonban nem írják be a számokba. Az uniós hiánycél továbbra is változatlanul a GDP 2,4 százaléka.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javasolja a parlamentnek a költségvetés módosítását – közölte a Világgazdaság kérdésére válaszolva Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a tárca háttérbeszélgetésén. A tervezet éppen a Költségvetési Tanácsnál van véleményezésen. – A javaslatra azért van szükség, hogy biztosítsuk a többletforrást a migránskérdés kezelésére – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Idén a várakozások szerint erre a már elkülönített 30 milliárd forinton felül további 30 milliárd forintot kell fordítani. A rendkívüli helyzetekre elkülönített – eddig százmilliárdos – költségvetési keretet a módosítással most 60 milliárd forinttal emelik meg. (A tartalékokat csaknem teljesen egészében már elköltötte a kormány, ezért van erre most szükség.) Adorján Richárd szavai szerint ezzel marad 30 milliárd forint a migránskérdésen kívül más célokra.

Létrehoznak továbbá egy olyan keretet, amelynek segítségével a költségvetés módosítása nélkül költhet a kormány a menekültekre. A Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások elnevezésű egymilliárdos előirányzat felülről nyitott lesz, vagyis (például a nyugdíjakhoz hasonlóan) ezen a címen az összes szükséges kiadás elszámolható lesz egyszerű kormánydöntésekkel, minden egyéb változtatás nélkül. Erre szerinte azért van szükség, hogy elkerüljék a mostanihoz hasonló helyzetet, amikor törvénymódosítást kell kezdeményezni. Ez időigényes folyamat ugyanis.

A rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat emelését többletbevételek ellentételezik – emelte ki Adorján. A módosítás így semleges a költségvetési egyenlegre nézve, vagyis továbbra is 2,4 százalékos a hiánycél. Nem gondolja az NGM, hogy csak 61 milliárddal lesznek magasabbak a tervezettnél a bevételek, de most csak ennyivel várnak többet, ellentételezve a magasabb kiadást. Ez azt jelenti, hogy nem lesz megszorítás vagy bármilyen kiadáscsökkentő lépés a migránshelyzet fedezésére.

A helyettes államtitkár ugyanakkor lapunk kérdésére válaszolva nem tagadta, a pénzforgalmi deficitet emeli, hogy késik az uniós források folyósítása. Augusztus végéig 914,9 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés központi alrendszere, ami meghaladja az egész évre tervezett 892,4 milliárdos módosított tervet. A korábbi, eredeti előirányzat még 877,4 milliárdos deficittel számolt. Adorján Richárd szerint azonban nem kell megijedni a viszonylag magas hiánytól.

A magyarázat nem igazán változott, hiszen a tárca vezetése továbbra is azt hangsúlyozza: az év első hónapjaiban több a kiadás, később azonban a bevételek lesznek túlsúlyban. – Várakozásaink szerint csökkenni fog a hiány az év vége felé – tette hozzá a helyettes államtitkár. A magas pénzforgalmi hiány okaként az uniós források késlekedését jelölte meg most is. Azt mondta, hogy csekély mértékű uniós pénz érkezett augusztusban is.

A Világgazdaság kérdésére válaszolva kiemelte: ha nem jön be az EU-pénz, máshonnan kell bevonni forrást, ami az uniós elszámolásban is növeli az államadósságot. Az azonban nem reális forgatókönyv, hogy olyan nagyságrendben elmaradnak a források, ami miatt veszélybe kerül az adósságcsökkentési cél – fejtette ki. – Nem kell azzal számolni, hogy akkora forráselmaradásban leszünk, hogy az az növekedését eredményezné – válaszolta azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy növekedhet-e év végén az adósság, ha nem jönnek be az EU-pénzek. Mindenesetre most 500 milliárd forinttal kevesebb uniós forrás érkezett a tárcákhoz a tavalyinál. Ez a 1,5 százaléka. A kormány a konvergencia programban 2 százalékpontos adósságcsökkentéssel számolt az idén.

KERTES

Átvállalják az MTVA adósságát

A törvénymódosító javaslat tartalmazza az MTVA adósságátvállalását, ami 47,2 milliárd forint. Ez sem az adósságot, sem a hiányt nem növeli – mondta Adorján Richárd. Szükség van az adósságátvállalásra, mert az MTVA nem tud és nem is akar extra forráshoz jutni, viszont a kiadásai megnőttek. Az adósság kamatterheit nem képes fizetni, ezért a kormány átvállalja azt – fejtette ki a helyettes államtitkár. Az átvállaláshoz kötődni fog ingatlantulajdonosi jogosultságok gyakorlásának átadása is. Az MTVA 2012-ben 63 milliárd forint értékű hitelcsomagot vett fel négy banktól, hogy megvehesse a Kunigunda úti székházat, és kiválthassa korábbi hiteleit.

KT: nincs ellenvetés

A Költségvetési Tanácsnak (KT) nincsenek alapvető ellenvetései a 2015. évi költségvetés módosítására készült tervezet hitelességével és végrehajthatóságával kapcsolatban, a bevételek módosítását reálisnak tartja – közölte a KT hétfői ülésének döntését az MTI-vel. A KT hangsúlyozza: az államháztartás pénzforgalmi hiánya és az adósság nem változik. Az államadósság-szabály továbbra is betartható, de a költségvetési törvény módosítását szükségessé tevő kiadások szűkítik az esetleges további kockázatok kezelésére rendelkezésre álló mozgásteret – állapította meg a testület. Ugyanakkor a hiánycél eléréséhez további fokozott gazdálkodási fegyelmet tart szükségesnek a KT többek között a migrációs események költségvetési hatásának kiszámíthatatlansága és következményei miatt.

KT migráció kerítés kormány költségvetés
Kapcsolódó cikkek