Magyar gazdaság

Megint alkudoznak a görögök

Elakadni látszik a harmadik görög mentőprogram, miután Athén és a nemzetközi hitelezők csoportja nem tudott megállapodni a nem fizető jelzáloghitelesek ügyében. Az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) a vezetője, Jeroen Dijsselbloem tegnap a csoport brüsszeli tanácskozása előtt újságíróknak megerősítette azt a korábban kiszivárgott értesülést, hogy emiatt nem folyósítják a 86 milliárd eurós augusztusi csomagból esedékes 2 milliárd eurót. (A csomagból eddig 13 milliárd euróhoz jutott hozzá Athén.) Pierre Moscovici pénzügyekért felelős uniós biztos ugyanakkor a The Guardian szerint annak a reményének adott hangot, hogy még ezen a héten sikerül kompromisszumra jutni.

A fő vitatéma az, hogy a bankok miként vehetik el az ingatlanokat a nem fizető adósoktól: a görög kormány azt akarja elérni, hogy az első lakásokat – tehát ahol lakik az adós – ne lehessen lefoglalni (ezzel az érintett ingatlantulajdonosok 70 százaléka megmenekülne). A görög gazdasági miniszter, George Sztathakisz tegnap azt mondta, hogy „politikai döntésre” van szükség. Elemzők szerint ez a fordulat megint azt jelentheti, amit korábban, a mentőcsomag összerakása idején, nevezetesen, hogy Athén engedményeket vár hitelezőitől. Görögország mozgásterét azonban behatárolja, hogy sürgős szüksége van a pénzre az állami alkalmazottak bérének és a nyugdíjaknak a kifizetéséhez, valamint különféle belső számlák kiegyenlítéséhez.

Az Eurogroup tegnapi tanácskozásán azt is megvizsgálták, hol tart Görögország egyéb vállalásainak az időarányos teljesítésével. Ezek közül a MarketWatch szerint bizonyos területeken már értek el haladást, ilyen például a feltőkésítésre váró bankok irányítása. Athénnek azért is sürgős volna a megállapodás, mert csütörtökre országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek a megszorító intézkedések miatt.

Eurogroup hitel Görögország
Kapcsolódó cikkek