Magyar gazdaság

Végre beindul a görög privatizáció

Kilenc nagy privatizációs ügyletet zár le Görögország 2016 első fél évének végéig – jelentette be tegnap a görög privatizációs ügynökség vezetője, Sztergiosz Piciorlasz. A Fraporttal tíz napon belül aláírják azt a megállapodást, amelynek révén a német társaság 14 regionális repülőtér üzemeltetésének jogát szerzi meg 40 évre, 1,23 milliárd euróért. (A Fraport már tavaly elnyerte ezt a jogot, de a Sziriza vezette új kormány idén februárban felfüggesztette a megállapodást.)

A következő nagy tétel a pireuszi kikötő 51 százaléka, erre december 21-ig kell kötelező érvényű ajánlatot tenni; korábbi értesülések szerint a kínai COSCO hajózási vállalat, valamint a dán Moller–Maersk olajipari és szállítmányozási cég érdeklődik iránta. Szaloniki kikötőjére jövő áprilisig írnak ki pályázatot az AP szerint, és magánkézbe kerül a földgázhálózat, valamint a vasút is.

Az összesen mintegy 50 milliárd eurós privatizációs program Görögország harmadik, 86 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagjának feltétele volt. Az augusztusban elfogadott csomag összerakásában az és az Európai Központi Bank mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vett részt, utóbbi volt a legkeményebb az elvárt intézkedések megszabásakor. Egy szóvivője a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az IMF a program első felülvizsgálatakor dönti majd el, hogy szerepet vállal-e annak további finanszírozásában. Alekszisz Ciprasz kormányfő hétfő éjjel az állami ERT televíziónak adott interjúban erre úgy reagált, hogy a valutaalap eddig se játszott konstruktív szerepet a mentőakció­ban, és döntse el, hogy egyáltalán részt akar-e venni benne.

Ciprasz elismerte, hogy az IMF garanciát jelenthet olyan országoknak, mint Németország vagy Finnország, de úgy vélte, hogy Európa maga is tud ilyen programokat menedzselni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Athénnak a vártnál kevesebb segítségre van szüksége: a banki tőkeinjekciókra például 25 milliárd eurót terveztek be, de 5,7 milliárd euró is elég lesz hozzá. A négy legnagyobb görög bank feltőkésítéséhez szükséges összeg utolsó részletét tegnap kellett átutalniuk a hitelezőknek, lapzártánkig nem derült ki, hogy ez megtörtént-e.

A kormány mindenesetre óvatos: tegnap a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy feloldják az athéni tőzsdére júniusban kivetett korlátozásokat, de az öt legnagyobb bank részvényeire vonatkozó shortolási tilalom december 21-ig érvényben marad.

Kapcsolódó cikkek