Magyar gazdaság

A GDP-adatoktól lesznek izgalmasak a következő napok

A hét második felében a legtöbb uniós ország közli a negyedik negyedéves növekedési adatait, és a magyar előzetes szám is megjelenik. A Fed elnökének beszéde is érdekes lehet.

Két fontos hazai adat érkezik február második hetében: csütörtökön a januári pénteken pedig a negyedik negyedéves (utóbbi esetében előzetes) alakulásáról tudhatunk meg részleteket.
„Januárban az infláció 1,0 százalékra emelkedhetett a megelőző havi 0,9 százalékot követően – a piaci konszenzusnál alacsonyabb árindexre számítunk –, az üzemanyagárak hozzávetőlegesen 3,5 százalékos havi csökkenése mellett” – vélekedett Dunai Gábor, az OTP Bank elemzője.

Hozzátette: az év első adata mindig fontos, ilyenkor árazódik újra számos ritkán változó árú termék, ezúttal pedig a sertéstőkehús áfája csökkentésének hatására is érdemes figyelni. A beérkező adat vélhetően megerősíti majd azt a képet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még sokáig, akár 2018-ig sem szembesül majd az inflációnak a jegybanki cél teljesülését veszélyeztető növekedésével.

A negyedik negyedévben az ipari termelés az elemző szerint negyedéves összevetésben kissé bővülhetett, az építőipar teljesítménye némileg romolhatott, a piaci szolgáltatások hozzáadott értéke pedig tovább növekedhetett, bár lassuló ütemben. Utóbbinak köszönhetően a nem mezőgazdasági magánszektor éves GDP-dinamikája 4,6-ról 4,1 százalékra csökkenhetett, ami továbbra is nagy fundamentális dinamikát jelent. A mezőgazdaság növekedési hozzájárulása a megelőző negyedévihez hasonlóan alakulhatott. A teljes nemzetgazdasági GDP növekedése éves összevetésben gyorsulhatott a harmadik negyedévhez képest, bázishatásnak köszönhetően.

Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb uniós tagországban pénteken jelennek meg a negyedik negyedéves előzetes GDP-adatok. A már beérkezett indikátorok alapján az eurózóna negyedéves bázisú növekedése stagnálhatott (+0,3 százalékon), de némi lassulás sem elképzelhetetlen. A német gazdaság teljesítménye hasonló lehetett negyedév/negyedév, bázishatásnak köszönhetően az éves indexben jelentős csökkenésre számítanak az elemzők. Az elmúlt néhány alkalommal inkább kellemes meglepetést okoztak az Eurostat közös előzetes GDP-publikációi, ezúttal azonban Dunai Gábor szerint nem lehetetlen egy, a várakozásoktól elmaradó riport. Ha így alakul, az erősítheti az EKB szándékát eszközvásárlási programjának márciusi felülvizsgálatára – vagyis kibővítésére –, ami pedig fékezőleg hathat az euró-dollár árfolyamnak (két hónapos szűk sávozást követően) az elmúlt napokban indult emelkedésére.

A keresztárfolyam szempontjából szintén fontos lesz a Fed elnök asszonányak szerdai és csütörtöki közszereplése. Miután a piaci árazásokból szinte eltűnt az idei amerikai kamatemelés lehetősége, érdekes lesz hallani Janet Yellen véleményét a januári 0,5 százalékos (évesítve 6 százalékos) bérdinamikáról. Dunai Gábor szerint összességében megvan annak az esélye, hogy a dollár átmenetileg erősödjön az előttünk álló napokban, ami jó lehetőséget adhat a technikai kép alapján kínálkozó long beszálláshoz.

GDP naptár
Kapcsolódó cikkek