Magyar gazdaság

TTIP: Megnyílnak a piacok a kisvállalkozások előtt

A létező egyezmények és nemzeti szabályozások sűrű erdejében haladva keresik az amerikai kormányzat és az Európai Bizottság főtárgyalói azt a nagyon keskeny ösvényt, amely végül elvezethet a transzatlanti kereskedelmi és beruházási megállapodáshoz (TTIP). A folyamat már három éve tart, és a felek tizenhárom tárgyalási fordulón jutottak túl – emlékeztetett rá csütörtöki budapesti előadásában Sharon T. Freeman professzor, aki az exportban érdekelt amerikai kisvállalkozói szervezet (AASBEA) elnök-vezérigazgatójaként a magánszféra képviseletében részt vesz a szövetségi kormány részéről törvényi kötelezettség alapján kezdeményezett konzultációkon.

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által szervezett rendezvényen Sharon Freeman úgy fogalmazott: a TTIP a 21. század megállapodása, célja az, hogy a jövőben felmerülő problémákat vizionálja és megelőzze. Kiemelt figyelmet kap a digitális előmozdítása, hasonlóan a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodáshoz, a forráskódok szabályozásától az adatvédelemig. Általánosságban a vám és nem vám jellegű akadályok lebontásán, az eljárások egyszerűsítésén, az adminisztrációs terhek csökkenésén fáradoznak az óceán két oldalán.

A kisvállalkozásoknak új jövedelmi forrást kínál például a közbeszerzések nyitottabbá válása. Kérdésekre reagálva Freeman azt mondta, hogy a nem kormányzati szervek TTIP-vel kapcsolatos, sokszor élesen bíráló véleményét szerinte a szakmai szervezetek részletes elemző munkájával, háttéranyagok publikálásával ellensúlyozni lehet. Lapunk felvetésére, hogy nem volna-e jobb átláthatóbb módon folytatni a tárgyalásokat, úgy reagált, hogy a rengeteg kényes részletkérdés miatt ez nem igazán járható út, de a kormányok tájékoztathatnák a közvéleményt az egyezkedések állásáról s arról, hogy mikor születhet végső megállapodás.

A vitában Palócz Éva, a Kopint vezérigazgatója rámutatott, hogy a kelet-európai térség vállalatai legföljebb mint a multinacionális cégek beszállítói érintettek az amerikai kereskedelmi kapcsolatok bővülésében, s például a járműgyártásban éppen a nem vám jellegű akadályok eltüntetése lenne igazán fontos, hogy ne érje versenyhátrány az európai társaságokat. Ezzel egyetértett Sharon Freeman, de hozzátette, az eltérő szabályozások áttekintése és egyeztetése nagy erőkkel zajlik.

TTIP
Kapcsolódó cikkek