Magyar gazdaság

Ügyvédekkel védi a minisztérium a megatendert

Már a világ egyik legnevesebb ügyvédi irodáját vetette be a fejlesztési minisztérium a 420 milliárd forintos víziközműtender védelmére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében a DLA Piper UK LLP partnerétől érkezett nemrég levél az Európai Bizottsághoz. A levél a gyors uniós pénzlehívás szempontjából kulcsfontosságú, összesen 420 milliárd forintos, hét részben meghirdetett víziközműtender ügyét védelmezi. A DLA Piper igazi nagyágyú, 3500 jogászával a világ egyik legnagyobb jogi szolgáltatója.

A bizottság és a tagállamok közti levelezésbe ilyen nagyágyú bevetése nem szokványos, ennél csak az különösebb, hogy a minisztérium nem tud a megbízásról. „Felkutattunk mindent a házban, de nem találtunk ilyen megbízást vagy megállapodást” – válaszolta két nap kutakodás után a fejlesztési tárca sajtóosztálya a Világgazdaságnak. Pedig a brüsszeli levélhez Nemcsok Dénes Sándor környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár aláírásával és a minisztérium pecsétjével ellátott meghatalmazást mellékeltek.

Ez a minisztérium képviseletére szól a hat keretmegállapodásos közbeszerzés ügyében, és a feladatok közé tartozik a válaszadás a bizottság áprilisi levelére. Ebben – mint korábban közöltük – az EB megfontolásra javasolta a tender felfüggesztését az alapkérdések tisztázásáig. A szóban forgó szennyvíz-, illetve ivóvízminőség-javító beruházások komplex infrastruktúra-fejlesztések, ezek esetében a központosított keretmegállapodásos módszert alkalmatlannak, költségesnek és versenyellenesnek találja Brüsszel. A kiírás szerint az ország hat régiójában négy évre négy-négy győztest betonoznak be, erre a referenciakövetelmények alapján az olyan nehézsúlyú mélyépítők esélyesek, mint a Duna Aszfalt Kft. vagy a Mészáros és Mészáros Kft.
Miután a minisztériumban nem találták meg a megbízást, válasz nélkül hagyták lapunk további kérdéseit, például, hogy mekkora a megbízás összege. Piaci hírek szerint 3000 dollár körül van óránként a tarifa. Azt is szerettük volna megtudni, miért döntöttek ügyvédi iroda bevonása mellett.

Az uniós ügyeket menedzselő magyar apparátus elég jól el van eresztve közbeszerzési jogi szakértőkkel – derül ki a DLA leveléből is. Például a 420 milliárdos tendert kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 39 alkalmazottjából hét jogász. Emellett szakemberek sora dolgozik a Miniszterelnökség közbeszerzéseket felügyelő főosztályán, a fejlesztési tárca jogi osztályán, nem beszélve a milliárdokért szerződtetett külső közbeszerzési tanácsadókról. A kancellária nemrég kötött 4,8 milliárd, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda pedig 5 milliárd forintos szerződéseket ügyvédi irodákkal és tanácsadó cégekkel az szabályos felhasználásának körülbástyázására.

A Malévtől Washingtonig

A fejlesztési tárca más ügyben már igénybe vette Magyarországon a Horváth és Társai DLA Piper szolgálatait. Szerződött például a Malév bedőlése előtt a nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének a rendezéséhez, illetve a kínai–magyar kormánybiztosi feladatatok végrehajtásához kapcsolódó jogi tanácsadásra. A legizmosabb megbízása pedig a minisztériumi szerződések listáján 768,6 millió forint keretösszeggel szereplő jogi képviselet, a Cheque Déjenuer, illetve a Sodexo Pass International SAS által

a Magyarország ellen a washingtoni választott bíróság előtt indított eljárásban az étkezésiutalvány-piac átszervezése miatt.

a Magyarország ellen a washingtoni választott bíróság előtt indított eljárásban az étkezésiutalvány-piac átszervezése miatt. -->

DLA Piper Nemzeti Fejlesztési Minisztérium UK LLP
Kapcsolódó cikkek